Plesna predstava "Anything" u srijedu premijerno u ZKM-u

Foto: zekaem.hr

U ZAGREBAČKOM kazalištu mladih u srijedu će premijerno biti izvedena plesna predstava "Anything" španjolskog koreografa Daniela Abreua, napravljena posebno za šestero plesača Zagrebačkog plesnog ansambla i najavljena kao "ples živih tijela u praznom prostoru".

Kako se navodi u najavi predstave na mrežnim stranicama Zagrebačkog plesnog ansambla, "Anything" (Bilo što) iz naslova odnosi se na bilo što što se može dogoditi u vremenu od rođenja do smrti. Priča nema klasičnu strukturu ni likove, tek plesače koji na sceni čine ono u čemu su dobri, dodaje se. Njih šestero - Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić i Matea Bilosnić plešu na koreografiju renomiranog španjolskog koreografa i plesača, kreiranu posebno baš za njih.

"To je ples živih tijela u praznom prostoru. Radnja se odvija kroz niz slika smještenih između jave i manje stvarnog života, u potpuno estetskom okviru. Penje se do visina na visokim potpeticama i pada do zmijskog gmizanja kroz geste, tikove, zagrljaje, potrebe za davanjem i primanjem ljubavi, i kroz borbu. To je svijet koji izravno odgovara na ono što vidiš i čuješ. Odatle putuje do mjesta koja bi mogla pripadati snovima. Sve proizlazi iz tijela. Ono utjelovljuje 'Anything'. Već samo tijelo u pokretu priča je za sebe – mišići pamte sve što nam se dogodilo u životu, a mi ćemo vam prikazati dio toga", stoji u najavi.

Za odabir kostima zaslužna je Kristina Jakovac Bangoura, glazbu potpisuju Peter Broderick and Machinefabriek i Max Richter, dok je dizajner rasvjete Aleksandar Čavlek.

Daniel Abreu rođen je na Tenerifima, gdje se rodilo njegovo zanimanje za pokret i scenski izraz. Na Universidad de Educacion a Distancia u Madridu diplomirao je psihologiju, što je još jedna njegova strast. Radio je kao izvođač u plesnim i kazališnim ansamblima, režirao plesne predstave, koreografirao, radio rasvjetu i podučavao ples. Primio je niz nagrada za režiju, koreografiju i ples. Godine 2004. osnovao je plesni ansambl Daniel Abreu kao sukus svojeg stvaralaštva i suradnje. Autor je oko četrdesetak plesnih djela, predstavljenih u sedamnaest zemalja Azije, Europe te Južne i Srednje Amerike. Daniela pozivaju da koreografira za druge plesne ansamble u inozemstvu i održava radionice i tečajeve na kojima studentima i plesnim i kazališnim ansamblima prenosi svoju stvaralačku i osobnu viziju suvremenog plesa. Usporedo s time nastavlja razvijati vlastiti izričaj, radi na scenskoj režiji za Provisional Danza (Madrid) i podupire tuđe projekte.

Predstava je realizirana u suradnji sa ZKM-om i uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, Ministarstva kulture, te španjolskog kulturnog foruma AC/E – Accion Cultural Espanola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.