Počela isplata obeštećenja za mlijeko s povišenim aflatoksinima

Ilustracija: Arhiva

MINISTARSTVO poljoprivrede započelo je isplatu obeštećenja za proizvođače čije je mlijeko s povišenom razinom aflatoksina, u sklopu provedbe Akcijskog plana za rješavanje problema pojave aflatoksina u mlijeku, otpremano na zbrinjavanje u bioplinska postrojenja. Isplata će biti završena do kraja ovog mjeseca, čime će Akcijski plan za rješavanje pojave aflatoksina u mlijeku biti u potpunosti proveden, kažu iz Ministarstva.

"Prema bioplinskim postrojenjima, tijekom provedbe ove mjere ukupno je otpremljeno 1.387.629 kilograma mlijeka za što će proizvođačima ovih dana biti isplaćeno obeštećenje u ukupnom iznosu od 1.387.629,00 kuna, odnosno 1,00 kuna po kilogramu otpremljenog mlijeka. U provedbu mjera Akcijskog plana bio je uključen 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku.

Tijekom Akcijskog plana Ministarstvo poljoprivrede je financiralo isporuku zamjenske hrane na farme u čijoj je proizvodnji mlijeka pronađena povećana razina aflatoskina. Financirana je kompletna kontrola naših inspekcija. Cijela akcija stajala nas je najmanje 6.000.000,00 kuna, uključujući i 1,39 milijuna koji se trenutno isplaćuju proizvođačima mlijeka.

Preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj, i dalje se kontinuirano provode. Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno.

Proizvođače mlijeka sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu edukacije koji provodi Poljoprivredna savjetodavna služba. U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji ustrojena je, i redovito se ažurira, elektronska baza podataka s informacijama o analizama krmiva i mlijeka, koja je dostupna svim čimbenicima uključenima u prevenciju pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku. Ministarstvo poljoprivrede i nadalje, zajedno s nadležnim inspekcijama, institucijama, udrugama proizvođača mlijeka i prerađivačima - industrijama provodi pojačane preventivne mjere, te mjere kontrole stočne hrane i mlijeka prema Državnom planu monitoringa rezidua, kako bi se na vrijeme detektirala eventualna pojava aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku te poduzele korektivne radnje", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.