Pogledajte emotivnu snimku poplava koje su opustošile Srbiju

Screenshot: Helivideo

NAJMANJE 19 žrtava, deseci ozlijeđenih i više od 25.000 evakuiranih građana posljednji su službeni podaci u ponedjeljak o posljedicama katastrofalnih poplava u Srbiji, ali u ovom trenutku još nema ni približnih procjena o razmjerama štete u poljoprivredi, industriji, uništenoj ili oštećenoj infrastrukturi, stanovima i kućama na poplavljenim područjima.

Najteže je stradala beogradska prigradska općina Obrenovac u kojoj se dosad nađeno 12 žrtava, evakuirano je više 7.800 građana, ali je praktično poplavljen i iseljen cijeli grad i većina njegovih stanovnika još se dugo neće moći vratiti u svoje stanove i kuće, a procjene su da se pojedini stambeni objekti više ne mogu ni koristiti.

Na teritoriju Srbije bez struje je i dalje više od 26.000 obitelji, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugroženo ih je više od 1.760, pokazuje dosadašnja evidencija stožera za izvanredne situacije MUP-a Srbije.

Snimku nevjerojatnih razmjera poplava u Srbiji napravila je ekipa "Helivideo" koja sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.



Kroz prihvatne centre Crvenog križa i sektora za izvanredne situacije prošlo je više od 9.000 evakuiranih Obrenovčana, ali se se nakon evidenciji neki od njih smjestili kod srodnika i prijatelja.

Evakuacija i dostava hrane i vode ugroženima u Obrenovcu i dalje je u tijeku, a angažirani su domaći i međunarodni spasilački timovi iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore.

Pomoć Srbiji htjela je poslati i Republika Srpska, ali je vlasti u Beogradu nisu htjele prihvatiti, ocijenivši da je neophodnija u tom entitetu BiH, takođe pogođenom katastrofalnim poplavama tijekom kojih je stradalo najmanje 16 osoba, a prve su procjene da će šteta biti više od 500 milijuna eura.

U Srbiji je, osim Obrenovca, uništen i veliki dio kuća u zapadnosrbijanskom gradiću Krupanj, do čijih se mještana zbog uništenih cesta i klizišta moglo doći samo iz zraka pa im je prva humanitarna pomoć stigla tek nakon dva dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.