Pogledajte kako izgleda uništena osnovna škola u Gunji

Foto: os-antunistjepanradic-gunja.skole.hr

NA STRANICAMA Osnove škole Gunja mogu se vidjeti fotografije uništene škole. Razbacani stolovi po učionicama, podignuti parketi, prizemlje škole potpuno je uništeno. Dio fotografija snimljen je prije tjedan dana kada su vatrogasci započeli čišćenje blata iz školskih hodnika, a dio krajem prošlog tjedna kada su započeli izbacivati mokar namještaj te prati i isušivati zidove.

Vrdoljak najavio poseban zakon o obnovi stradalih područja u poplavama

Ministar  gospodarstva Ivan Vrdoljak danas obilazi područje županjske Posavine stradalo u poplavama, a nakon što je bio na sastanku Državnoga stožera za zaštitu i spašavanje, izjavio je će se donijeti posebni zakon na osnovu kojega će se provesti obnova područja stradalih u poplavama.

"Moramo imati posebni zakon za to. Siguran sam da će ministrica Anka Mrak Taritaš odraditi veliki posao i da ćemo u rekordnom roku obnoviti te kuće i pokazati da smo država koja funkcionira", istaknuo je Vrdoljak rekavši da se već potpisuju ugovori s projektantima i izvođačima radova na obnovi rekavši kako će se donošenjem posebnog zakona, obnova stradalih kuća i drugih objekata ubrzati jer se neće gubiti vrijeme u javnim nabavama i žalbama.

Upozorio je i da sve veće probleme na stradalim područjima uzrokuje to što nema vlasnika poplavljenih kuća bez čije nazočnosti nije moguće obaviti deratizaciju i dezinsekciju objekata.

Zato je apelirao na vlasnike objekata na stradalim područjima da se dogovore s ekipama stožera kada će biti u svojim kućama". Rekao je da su Državnom stožeru za zaštitu i spašavanje zadovoljni radom Robnih zaliha i komunikacijom s njima.

Ministar Vrdoljak sudjelovat će na operativnom sastanku stožera HEP-a u Pogonu Županja, a potom će na terenu obići radne ekipe Elektre Vinkovci koji rade na osposobljavanju i puštanju pod napon pojedinih dionica dalekovoda, niskonaponske mreže i kućnih priključaka na stradalim područjima.

Pripadnici Oružanih snaga rade na sanaciji poplavljenih područja


Na sanaciji poplavljenih područja u Slavoniji danas su angažirana 172 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji, među ostalim, uz dekontaminaciju i asanaciju, i dalje pripremaju i dijele obroke i vodu ugroženom stanovništvu.

Ministarstvo obrane izvijestilo je danas da su pripadnici Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu (NBKO) angažirani na dekontaminaciji na postajama ZIB u Rajevu Selu i "Velebit" u Gunji. Jučer su dekontaminirali 1842 osobe i 1016 prijevoznih sredstava.

Zdravstveno-veterinarski organizirane snage nastavljaju asanaciju terena u Gunji i dezinsekcijske mjere dekontaminacijskih postaja ZIB i "Velebit". Raščišćavanje drugog dijela Doma za djecu s posebnim potrebama u Gunji, koji su pripadnici Oružanih snaga jučer počeli raščišćavati i iz kojeg su počeli odvoziti uništeno pokućstvo i otpad, nastavlja se i danas.

Pripadnici Inženjerijske pukovnije angažirani su na mostu Bejli u Račinovcima, pripadnici Pukovnije veze i dalje osiguravaju komunikacijski sustav, a pripadnici Vojne policije angažirani su na području Županje i okolice.

Na tri mjesta - u Cerni, Drenovcima i Otoku rade poljske kuhinje te pripadnici Voda za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu i dalje pripremaju i dijele obroke i vodu, održavaju motorna vozila i pune pogonskim gorivom sredstva i tehniku Oružanih snaga. Danas je na terenu 58 motornih vozila, četiri sanitetska vozila, osam inženjerijskih strojeva, četiri cisterne i dva čamca, priopćio je MORH.

Japan upućuje pomoć za poplavljene u Hrvatskoj

Japanska vlada se odazvala pozivu hrvatske vlade za pomoć nakon razornih poplva i preko Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA, Japan International Cooperation Agency) osigurala sredstva hitne pomoći za poplavljene u Hrvatskoj u vrijednosti 11 milijuna jena (oko 600 tisuća kuna), priopćilo je u ponedjeljak japansko veleposlanstvo.

Navedena sredstva namijenjena su za generatore, spremnike za vodu, šatore, madrace za spavanje i ostalu opremu nužnu u izvanrednim situacijama vremenske nepogode, dodaje se u priopćenju.

Istočna Hrvatska pretrpjela je poplave uslijed obilnih kiša u razdoblju od 13. do 15. svibnja, te radi dotoka velikih količina vode iz susjedne Bosne i Hercegovine u rijeku Savu. Prema službenim podacima, u poplavama je poginulo troje ljudi, a 17.631 osoba je raseljeno.

Japan se odlučio na pomoć raseljenima iz humanitarnih razloga i u svjetlu prijateljskih odnosa Japana i Hrvatske.

Inspekcija ustvrdila: 25 zgrada opasno po život

Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja tijekom današnjeg dana obavljala je nadzore mehaničke stabilnosti i otpornosti zgrada koje su bile izložene djelovanju vode u naseljima Račinovci, Rajevo Selo i u općini Gunja.


U naseljima Račinovci, Rajevo Selo i u općini Gunja građevinska je inspekcija izašla na teren gdje su obavljani nadzori pojedinačnih zgrada, a prema zamolbi vlasnika, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva.

U današnjim je nadzorima obilježeno ukupno 25 zgrada opasnima po život; u Račinovcima 9 zgrada, u Rajevom Selu također 9 zgrada a na području Gunje njih 7.

I tijekom sutrašnjeg dana Građevinska će inspekcija obavljati nadzor pojedinačnih zgrada koje su ostale nepregledane.

U Županju sutra stiže i ministrica Anka Mrak Taritaš koja će izvijestiti o tome što je do sada učinjeno na poplavljenim područjima, kao i koje će se radnje dogoditi u idućim danima.
 

Gunja: Općinske vlasti vratile se u svoju zgradu

Nakon što su tri tjedna bili u Županji, općinske vlasti Gunje danas su se vratile u svoju općinsku zgradu koju su morale napustiti nakon što su poplave sredinom svibnja opustošile to mjesto te susjedno Rajevo Selo i Račinovce.

"Struje još nemamo kao ni cijelo selo, ali smo osposobili agregat. Nadamo se da bi struja uskoro mogla stići u Gunju", rekao je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić. Istaknuo je da su trenutačno najveći problem komarci, kako mještanima koji dolaze raščišćavati kuće, tako i svima koji rade na procjeni i sanaciji šteta.


"Najvažnije je da smo u selu, među ljudima i da svi koji zatrebaju našu pomoć mogu doći do nas, a ne da nas traže po Županji. Ovako i mi možemo bolje nadgledati i koordinirati sve poslove oko sanacije objekata u selu", objasnio je Lucić.

Po njegovim riječima, u mjestu su počeli i javni radovi i trenutačno je na tome poslu angažirano sedamdesetak mještana koji rade na poslovima čišćenja i odvoza otpada. Već idućega tjedna broj osoba angažiranih na javnih radovima u Gunji trebao bi se udvostručiti, kaže.

"Stanje je i dalje teško iako se voda povukla. Većina Gunjanaca je ostala bez svega. Dovoljno je reći da su sve 1604 kuće u selu bile pod vodom koja je na nekim mjestima dosezala i pet metara. A sada selo izgleda kao da je na njega pala bomba", rekao Lucić.

Na sanaciji poplavljenih područja 172 pripadnika OS RH

Na sanaciji poplavljenih područja u Slavoniji danas je angažirano ukupno 172 pripadnika Oružanih snaga RH s 58 vozila, četiri sanitetska vozila, osam inženjerijskih strojeva, četiri cisterne te dva čamca, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH).

Pripadnici Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu (NBKO) angažirani su na dekontaminaciji na dekontaminacijskim postajama u Rajevom Selu i Gunji, gdje su tijekom jučerašnjeg dana dekontaminirali ukupno 1842 osoba i 1016 raznih vozila.


Zdravstveno-veterinarske snage nastavljaju s aktivnostima asanacije terena u selu Gunja te dezinsekcijskim mjerama dekontaminacijskih postaja, kao i objekata Doma za djecu s posebnim potrebama u Gunji, gdje su pripadnici OS RH počeli raščišćavanje i odvoz uništenoga namještaja i otpada. Danas nastavljaju raščišćavati drugi dio toga doma, izvijestio je MORH.

Pripadnici Inženjerijske pukovnije angažirani su na sanaciji obalnih potpora na mostu "Bejli" u selu Račinovci dok pripadnici Pukovnije veze nastavljaju osiguravati komunikacijske sustave, a pripadnici Vojne policije angažirani su na području Županje i okolice.

Na tri lokacije - u Cerni, Drenovcima i Otoku angažirane su poljske kuhinje te pripadnici Voda za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu, koji nastavljaju pripremati i dijeliti obroke i vode, kao i održavati motorna vozila i puniti pogonskim gorivom sredstava i tehniku OS RH, priopćio je danas MORH.

100 milijuna kuna za štete od poplava u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je iznose pomoći poljoprivredi u poplavljenim područjima.

Jakovina je rekao da će se precizni podaci o štetama od poplava u poljoprivredi znati za 15 dana. Kaže da je s EU dogovorena nova mjera za sanaciju štete u programu ruralnog razvoja. Hrvatskoj je u idućih 7 godina na raspolaganju 29 milijuna eura...


"Za uređenje farmi, objekata, mehanizacije, opreme i nabavku stočnog fonda, koji je stradao u poplavama. Govorimo u prvoj godini o gotovo 100 milijuna kuna, koje će ovisno o visini procjene štete biti na raspolaganju."

Prvi natječaj bit će objavljen u rujnu.

Osječka Gradska i sveučilišna knjižnica prikuplja knjige za Gunju

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO) prikuplja knjige za Osnovnu školu "Antun i Stjepan Radić" iz Gunje čiji je fundus knjiga tijekom nedavne poplave posve uništen.

Ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš istaknula je kako je to inicijativa korisnika knjižnice, te da će akcija koja je počela prošli tjedan trajati do 30. lipnja.

Budući da je riječ o osnovnoj školi, ravnateljica moli da se donose knjige primjerene učenicima. Naglasila je kako će knjige biti lijepa pomoć jer će trebati puno vremena da se knjižnica osnovne škole iz Gunje ponovno opremi knjigama.

Ako je riječ o većim donacijama knjiga, GISKO će osigurati prijevoz do svojih prostorija, rekla je Pađen Farkaš.

DUZS: Oni koji nisu bili u svojim kućama neka se jave načelnicima

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) pozvala je danas mještane iz poplavljenih područja općine Gunja i Drenovci, koji nisu bili u svojim kućama, da se radi potrebne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te procjene šteta i priključaka za struju hitno jave svojim općinskim načelnicima.

"Pozivamo mještane općina Gunja i Drenovci (posebno naselja Rajevo Selo, Padež i Račinovci) koji još nisu bili u svojim kućama, da se hitno jave načelnicima općina, kako bi se što žurnije osigurao ulazak u kuće. Isti je neophodan radi provođenja daljnjih i nužnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, procjene šteta te priključenja na elektrodistribucijsku mrežu", navode u priopćenju iz Državnog stoćera zaštite i spašavanja pri DUZS-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.