Političari i mediji u BiH suglasni: Nakon Berlina značajne i vidljive promjene

Foto: FAH

SASTANAK predsjednika vlada i ministara vanjskih poslova te gospodarstva država regije, održan u četvrtak u Berlinu na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, probudio je nadu u napredak i okončanje sadašnjih blokada i problema u kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, prve su ocjene političara iz te zemlje i lokalnih medija koje su se pojavile nakon što su objavljeni rezultati berlinskog skupa.

Većina medija u petak ističe kako bi nakon Berlina morale uslijediti značajne i vidljive promjene. "Slijede četiri godine konkretnog napretka", naslov je kojima je svoje čitatelje o ishodu skupa u Berlinu izvijestio sarajevski "Dnevni avaz".

List također ističe kako je i njemačka kancelarka jasno kazala da nakon listopadskih izbora u BiH očekuje promjene.

"Oslobođenje" na sličan način piše o "Četiri godine za reforme" te navodi kako bi put u boljitak vodio prije svega kroz snažniju gospodarsku suradnju što uključuje i velike infrastrukturne projekte koji bi povezali države regije.

"Dobili smo jaku poruku njemačke kancelarke"

Uz sudjelovanje u projektu gradnje Jadranko-jonske autoceste te plinovoda, u BiH su iskazali posebno zanimanje za povezivanje Sarajeva i Beograda novom željezničkom prugom koja bi, prema riječima srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, bila izgrađena trasom preko Valjeva i Zvornika.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je odmah po okončanju berlinskog sastanka za medije u BiH ocijenio kako je to bio iznimno uspješan skup.

"Dobili smo jaku poruku njemačke kancelarke i poticaj za što veću regionalnu suradnju i definiranje projekata", kazao je Bevanda.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija za konferenciju u Berlinu je kazao kako je predstavljala jasan znak potpore procesu proširenja Europske unije dok je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić najavio kako bi prvi rezultati regionalne gospodarske suradnje mogli biti vidljivi u plinskom sektoru odnosno kroz sudjelovanje u gradnji novih plinovoda koji će istodobno biti značajni za opskrbu cijele EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.