Poljaci nude pomoć, Josipović priznaje: Ne snalazimo se s investicijama

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U DVODNEVNOM posjetu Hrvatskoj boravi poljski predsjednik Bronislaw Komorowski. Nakon jučer održanih razgovora na Pantovčaku s domaćinom Ivom Josipovićem, Komorowski je sudjelovao na otvaranju Gospodarskog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U fokusu razgovora dvojice šefova država je gospodarska suradnja i ulazak naše zemlje u Europsku uniju.

Drugog dana posjeta poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog Hrvatskoj održan je gospodarski forum dviju zemalja. Poljaci, koji su gospodarski odlično iskoristili ulazak u Europsku uniju, nude nam znanje i iskustvo, te poručuju da je sve više njihovih tvrtki zainteresirano za ulaganja u Hrvatsku.

"Postoje poljske tvrtke koje su zainteresirane za sudjelovanje u privatizacijama u Hrvatskoj", rekao je poljski predsjednik. Konkretno, poljski osiguravateljski gigant PZU zainteresiran je za Croatia osiguranje, potvrdio je to predsjednik Uprave Andrzej Klesyk.

Poljaci s druge strane vide šansu za hrvatske tvrtke na zajedničkom EU tržištu. Uspjehom Poljske koja je provela reforme, povlačila EU sredstva, provela uspješnu poljoprivrednu politiku i ostala netaknuta krizom, impresioniran je i predsjednik Josipović. "Ono što je učinjeno u Poljskoj je zaista vrlo dobro i voljeli bismo imati slične rezultate. Dragocjena su nam poljska iskustva", poručio je Josipović.

Poljska je u posljednjih 20 godina ispisala jednu od najuspješnijih europskih priča. U tom je razdoblju privukla oko 160 milijardi eura stranih investicija. Iza svega se kriju bolne reforme, stabilan bankarski sustav te efikasno korištenju EU fondova, otkrio je tajnu uspjeha poljski predsjednik Komorowski: "Sve je to pomoglo da Poljska u godinama svjetske ekonomske krize bilježi gospodarski rast, da je u 20 godina svoj izvoz povećala sa 60 na više od 150 milijardi eura godišnje te da je postala jedna od tri najatraktivnije zemlje svijeta za ulaganje u proizvodnju".

Poljaci nude pomoć, Josipović priznaje: Ne snalazimo se s investicijama

Sve je više poljskih tvrtki koje su spremne ulagati u Hrvatsku, rekao je predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski na otvaranju Hrvatsko-poljskog gospodarskog foruma, kao i da vjeruje da će to donijeti poticaj hrvatskom gospodarstvu.

"Poljska svoj gospodarski uspjeh duguje bolnim reformama, zakonima okrenutim investitorima te dobrom korištenju EU fondova. Svoja iskustva spremni smo podijeliti s hrvatskim gospodarstvenicima, a uvjeren sam da će članstvo RH u EU doprinijeti vašem gospodarskom rastu", rekao je poljski predsjednik.

Što se tiče Hrvatske mjesta za suradnju ima posebno na području energetike, naglasio je Komorowski, dok je predsjednik Josipović poručio da poljski investitori dobre perspektive za ulaganje imaju i u turizmu. Priznao je, međutim, Josipović da se s investicijama ne snalazimo baš najbolje, no i naglasio da se loša investicijska klima lagano mijenja. "Nadam se da će novi zakoni, novi propisi koje priprema Vlada biti poticajni za investitore, a isto tako se nadam da će se uz zakone promijeniti ono što je puno važnije od zakona. To je naš mentalni odnos prema investiranju, prema poduzetništvu".

Predstavnici poljske osiguravateljske kompanija PZU i danas su ponovili da su zainteresirani za preuzimanje Croatia osiguranja. Član Uprave PZU-a Trochinsky je kazao: "Tražimo nove prilike i mislimo da je Hrvatska zemlja u kojoj možemo uspješno uložiti svoj novac. To bi bilo dobro za našu kompaniju, a vjerujem i za hrvatsko tržište osiguranja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.