Poslušajte Radmanovo obrazloženje o otkazu Marini Pavičić: Ja sam osobno posve miran!

Foto: Hina

INDEX je u posjedu audio zapisa sastanka glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana sa zaposlenicima, predstavnicima Sindikata i HND-a koji se održao jučer na zahtjev novinarskog sindikata i ogranka HND-a pri HRT-u.

Veći dio sastanka odnosio se na raspravu o Marini Pavičić, kojoj je Radman dao otkaz zbog teškog kršenja ugovora. Ona je, podsjećamo, javno progovorila o Snježani Abdurahmanović, koja si je oduzela život, ustvrdivši da su bliski Radmanovi suradnici nad njom vršili mobbing.

Elizabeta Gojan: Želimo odgovor na pitanje jesu li se i vaši najbliži suradnici očitovali o slučaju?

Elizabeta Gojan pitala je Radmana jesu li se o slučaju očitovali i njegovi najbliži suradnici koji su prozvani i okrivljeni da vrše mobbing. "Radi se o zastrašivanju djelatnice, ne stoji niti vaša primjedba da ona nije članica sindikata. Kakve to veze ima? I Sindikati i HND imaju pravo stati u njezinu obranu bez obzira što nije njihova članica. To muči sve zaposlenike. Oni se spominju u snimci pokojne djelatnice tvrtke Adria, što nam možete reći o tome?", pitala je Gojan.

Radman: Ja sam nezadovoljan načinom na koji se rukovodi na HRT-u

Ravnatelj HRT-a nije odmah odgovorio na to pitanje. Prvo je održao monolog o nefunkcioniranju sustava na HRT-u. "Veselim se svakom razgovoru. Evo, jučer sam dobio predstavku novinara IMS-a, koji traže dodatne licence, točnije temeljni alat za rad! I pritom se obraćaju glavnom ravnatelju s tim zahtjevom. Meni je to kardinalno dobar primjer da ne funkcioniraju stvari, stvari poput takvih moraju se rješavati u dnevnoj informativi. Fascinantno je da glavni ravnatelj mora za svaki takav rad odgovarati ljudima jer oni ne dobivaju od svojih nadređenih odgovore. Ja sam vrlo nezadovoljan načinom na koji se rukovodi, nisam zadovoljan rezultatima rada....", počeo je Radman govoriti dodajući i da se i u IMS-u moraju riješiti neke stvari.

Gojan: A odgovor o otkazu Marini Pavičić? Radman: Ja sam osobno posve miran


Elizabeta Gojan da je prekinula tražeći odgovor na svoje pitanje - zašto otkaz Marini Pavičić?

"Kolegica je dobila izvanredni otkaz nakon provedenog postupka zakonom predviđenog za te slučajeve. Procijenili smo da se radi o kršenju ugovora o radu i internih akata. Kolegica ima sva prava braniti se na sudu. Ja sam osobno posve miran. Poštivali smo sve zakone koji predviđaju takve situacije. Ja osobno nemam nikakvih dilema u vezi s odlukom koju sam donio", kazao je Radman.

"Što se tiče kolegice Snježane, to je specifičan slučaj. Bio sam i jutros na policiji koja nije još završila sve istražne radnje, još ne zna koje su okolnosti presudile tom tragičnom slučaju. Iz svega što dosad znamo i iz iskaza naših vlastitih djelatnika može se zaključiti da nije došlo do poticanja i provocirana te njezine odluke pa vjerojatno niti neće doći do nikakvih optužnica ili pokretanja postupaka. Meni je žao što se takvi tragični događaji koriste za neke interne obračune. Ovoga trenutka mogu samo reći da nemam nikakvih informacija koje bi mi dale za pravo pokrenuti bilo kakve postupke protiv zaposlenika Hrvatske radiotelevizije.", komentirao je Radman.

Novinari: Obrazložite otkaz!

Radman je ustvrdio da je Marina Pavičić socijalno zbrinuta jer je hrvatska braniteljica. Ima 1004 dana borbenog staža i 487 neborbenog.

"I ja sam hrvatski branitelj. Ne želim da me itko optužuje da diskriminiram kolege branitelje. Kolegica Pavičić je već od prije na sudu zbog mobbinga. Moguće je da će ona otvoriti novi sudski postupak u ovom slučaju. Okolnosti njezinog života nisu mi u detalje poznati, koliko znam ona je socijalno zbrinuta. Ona će i nakon otkaza imati svoju socijalnu situaciju posve riješenu. Ne vidim u ovom slučaju neki posebni razlog brinuti se.", kazao je Radman.

Novinari su opet zatražili dodatno obrazloženje otkaza. "Izvanredni otkaz je pravno složen. U obrazloženju se jasno kaže da je došlo do kršenja ugovora o radu i internih akata. Radi se o teškom kršenju ugovora o radu i internih normi.", dodao je Radman.

Radman: Optužbe u medijima nemaju nikakve veze sa mnom

Jedno od pitanja upućeno Radmanu bilo je i ono odnosi li se kriterij jednakosti i na ravnatelja i na upravljački tim. "Jer, nemojmo zaboraviti, najviše naslova i tekstova u posljednjih šest mjeseci izazvala je upravo osoba glavnog ravnatelja i neke stvari koje on nije ispunio. Kako bi on trebao biti kažnjen, zar taj kriterij lojalnosti i jednakosti primjenjujemo samo na nižerangirane zaposlenike, a ne na glavnog ravnatelja i njegove najbliže suradnike?"

Radman i na to ima odgovor. Tvrdi on teži dosljednom i iskrenom tumačenju, te da je njegova prva i osnovna odgovornost da provodi zakone i da sve na HRT-u bude zakonito te da se primjenjuju zakoni RH. "To se odnosi na sve zaposlenike i na mene. Smatram da sam visoko etična i lojalna osoba. Živim i radim za HRT 24 sata dnevno. Ako netko misli drugačije neka dokaže. Ja sam već govorio o tome da te optužbe sa mnom nemaju nikakve veze. Ja se ne bih volio vraćati na slučaj Marine Pavičić, on je što se mene tiče zaključen. Želim joj sve dobro u životu", kazao je Radman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.