Posvađali se zbog Agrokora: Uprava Mercatora vlasnicima ponudila ostavku

PONUDA Agrokora za kupnju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca unijela je razdor u Mercator pa je cijela Uprava ponudila ostavku.

Predsjednik Uprave Žiga Debeljak je za agenciju STA objasnio da su pred današnju Skupštinu dioničara ostavke ponudili zbog "uzajamnog nerazumijevanja" s većinskim vlasnikom.

Svađa zbog odbijanja Agrokorove ponude

Do svađe između Uprave i vlasnika je došlo zbog odbijanja ponude Agrokora Ivice Todorića za kupnju dionica Mercatora. "Vrijeme je preozbiljno i prezahtjevno, a uprava želi da Mercator krene naprijed pa će vlasnici od sada preuzeti odgovornost", kazao je Debeljak. Članovi uprave su kao krajnji rok svoga odlaska ponudili 30. rujna, no spremni su otići i ranije, ako će tako htjeti vlasnici.
Uz predsjednika Uprave Mercatora Žige Debeljaka svoje ostavke su ponudili i Vera Aljančić Falež, Melita Kolbezen, Petar Zavrl, Stanka Čurović, Aleš Resnik i Jože Sadar.


Mali dioničari su priopćili kako žale zbog ostavke uprave, ali su i dodali da je takav potez razumljiv. "Teško je voditi posao koji se prodaje svakih pet minuta", napisali su u svojoj izjavi za javnost te dodali da odlazak uprave shvaćaju kao dokaz da je ta ekipa bila profesionalna.

Debeljak naslijedio Jankovića i proširio Mercator u regiji

Debeljak je u ljeto 2006. godina na čelu Mercatora zamijenio razriješenog predsjednika uprave Zorana Jankovića. U Debeljakovoj eri je Mercator kupio mnoge kompanije u regiji, uglavnom u Hrvatskoj, Srbiji i BiH te se povećala prodaja na stranim tržištima pa je 2011. godine najveći slovenski trgovački lanac gotovo polovinu prodaje ostvarivao u inozemstvu.

Tijekom godina "Debeljakove vladavine" broj zaposlenih se povećao sa 16,400 na 24 tisuće radnika. Podsjetimo, nakon višemjesečne trakavice, Agrokor je u veljači odustao od kupnje 52 posto dionica Mercatora. Za tu prodaju su bili vlasnici tvrtke, ali je protiv bila Uprava, mnogi slovenski političari i javnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.