Potencijal za hrvatski turizam: Obilježava se Svjetski dan ptica selica

Foto: Kopacki-rit.com

OVOGODIŠNJA tema Svjetskog dana ptica selica je "Ptice selice i turizam" čime se naglašava veza između zaštite ptica, gospodarskog razvoja i turizma, kao i važnost prirodnih bogatstava za razvoj lokalnih zajednica, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u povodu Dana ptica selica.

Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je uzajamnoj povezanosti ljudi i ptica. Promatranje ptica tijekom selidbe privlači turiste, no promatranje i fotografiranje treba biti organizirano tako da ne ugrožava ptice, a da donosi prihod ljudima koji se bave turizmom u područjima koja su važna staništa za ptice, ističe ministar.

Hrvatska ima značajne potencijale za razvoj ovakvog oblika turizma jer je kod nas zabilježeno oko 400 vrsta ptica, od čega 180 ptica selica.

Primjerice ribnjak Crna Mlaka pokraj Zagreba je zaštićeni ornitološki rezervat te je važna postaja na srednjoeuropskom selidbenom putu i udomljuje više od 235 ptičjih vrsta, dok preko priobalja sele gotovo sve hrvatske močvarice, a i mnoštvo europskih.

Naša tri parka prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero te Ribnjaci Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve uključeni su na Ramsarski popis o močvarnim područjima, od kojih su mnoga staništa ptica selica.

Ptice selice prelaze ogromne udaljenosti na svojim seobenim rutama, nekada dugim i po 10.000 kilometara. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima, a osobito su ugrožena močvarna staništa npr. isušivanjem i prenamjenom u poljoprivredno zemljište te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova ugrožavaju uspjeh selidbe ptica.

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakoga drugog vikenda u svibnju, od 2006. godine radi podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.