Potres u Nepalu pomaknuo Katmandu za tri metra

Screenshot: YouTube

MICHIO Kaku, suradnik CBS-a za znanost i profesor fizike na Gradskom sveučilištu New York, kaže da su stručnjaci imali priliku izučavati podatke o potresima u posljednjih 100 godina i da je interval od 80 godina između katastrofalnih zemljotresa na području Azije uočljiv.

"Ispada da se Indija i Kina sudaraju," rekao je Kaku. "To je sudaranje stvorilo Himalaje, najviši planinski lanac na Zemlji. Poznata je i brzina približavanja, ona iznosi oko pet centimetara godišnje. To je brzina kojom rastu vaši nokti. Iako se može učiniti da to nije značajno, riječ je o tisućama kilometara supkontinentalne mase. Mi govorimo o ogromnim količinama energije koje se regularno odmjeravaju," izjavio je znanstvenik u emisiji "CBS This Morning".

Kaku je za katastrofalne posljedice zemljotresa okrivio činjenicu da je on bio "plitak". Potres je zabilježen na samo osam kilometara ispod površine i imao je energetsku snagu 10 hidrogenskih bombi.   

"Da je bio puno dublje u zemlji, efekt bi bio minimalan, no zato što je bio tako blizu površine ljudi su podnijeli i iskusili većinu podrhtavanja. Grad Katmandu se pomaknuo za tri metra – čitav grad je pomaknut snagom ovog zemljotresa".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.