Povjerenik EU za energetiku u Kijevu uvjerava dužnosnike da prihvate kompromis s Moskvom

Foto: Hina

EUROPSKI povjerenik za energetiku Günther Oettinger je stigao u ponedjeljak u Kijev kako bi pokušao uvjeriti ukrajinske dužnosnike da prihvate kompromis u plinskom sukobu s Moskvom prije ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Svrha sastanka u utorak s ruskim i ukrajinskim ministrima energije i čelnicima ruskih i ukrajinski plinskih tvrtki je postizanje dogovora koji bi omogućio izbjegavanje prekida ruske opskrbe preko Ukrajine prema EU tijekom zime.

Oettinger je u ponedjeljak razgovarao u Kijevu s ukrajinskim ministrom energije Jurijem Prodanom i šefom državne tvrtke Naftogaz Andrijem Kobolevom, navelo je ukrajinsko ministarstvo energije u priopćenju.

Sastanak s Jacenjukom

On bi se tijekom dana trebao sastati s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom koji je u nedjelju rekao da je skeptičan u pogledu objave načelnog dogovora postignutog u petak tijekom susreta ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Petra Porošenka.

Prijedlog rješenja predviđa da Kijev plati 3,1 milijarde dolara neplaćenih računa koje duguje ruskom Gazpromu, od kojih 2 do kraja listopada.

Zauzvrat se Gazprom obvezuje da će nastaviti isporuku plina Ukrajini, koja je prekinuta od lipnja, uz minimalnu isporuku 5 milijardi prostornih metara po cijeni od 385 dolara za 1.000 prostornih metara.

Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprianov je naglasio u nedjelju da dvije strane moraju riješiti bolno pitanje duga prije zaključenja dogovora.

Merkel: Treba pomoći Ukrajini u plaćanju duga za plin Rusiji


Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je u Bratislavi izjavila da saveznici Kijeva trebaju pomoći toj zemlju u plaćanju duga za plin Rusiji.

To je bio njezin odgovor slovačkom premijeru Robertu Ficu koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio svoje protivljenje financijskoj pomoći Kijevu. Njemačka kancelarka smatra da "svatko treba pridonijeti i pomoći, pa tako i Slovačka. Upravo tražimo rješenje... još ga nemamo, a zima je pred vratima."

Merkel je inzistirala na potrebi postizanja dogovora između Ukrajine, EU-a i Rusije o rješenju "koje bi omogućilo da se stabilizira opskrba plinom tijekom nadolazeće zime."

Kijev i EU žele da se u utorak u Bruxellesu potpiše privremeni sporazum s Rusijom kojim se tijekom zime predviđa isporuka ruskoga plina Ukrajini i njegov tranzit u Europu, objavio je ukrajinski Naftogaz. Riječ je o zajedničkom stajalištu Kijeva i EU-a koji su u ponedjeljak dogovorili europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger i visoki ukrajinski dužnosnici uoči održavanja ministarskog sastanka u Bruxellesu posvećenog rusko-ukrajinskom sporu oko opskrbe plinom.

Slovačka, koja ovisi o ruskom plinu i dalje ga reverzibilno izvozi u Ukrajinu čime se pokriva 1/5 potreba te zemlje. U posljednjih nekoliko tjedana isporuka ruskog plina Slovačkoj smanjena je. Slovački premijer je na konferenciji za novinare još jedanput predbacio Ukrajini kako želi da drugi rješavaju njezine probleme. "Ukrajina mora provesti reforme. Onako kako ih je svojedobno provela Slovačka", istaknuo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.