Povlašteni narko karteli: Američka vlada odobrava im dilanje droge?

Foto: Interpol

PREMA tvrdnja lista El Universal, američka vlada dozvoljavala je meksičkom narko kartelu Sinaloa švercanje droge u SAD od 2000. do 2012. godine u zamjenu za informacije o suparničkim kartelima.

Agenti američke Uprave za suzbijanje droge (DEA) i predstavnici Ministarstva pravosuđa tajno su se sastajali s pripadnicima narko kartela bez znanja meksičke vlade.

SAD-u je bio cilj doći do informacija o suparničkim kartelima kako bi se lakše infiltrirali u njihove redove i uspostavili mrežu doušnika radi lakšeg presretanja utovara droge i likvidacije vođa.

Sinaloa je za protuuslugu mogao neometano švercati drogu u SAD i na tome zaraditi milijarde dolara. U slučaju kada bi bili uhićeni, optužbe protiv njih bi brzo bile odbačene te bi se ponovo našli na slobodi.

Narko kartel Sinaloa, koji vodi Joaquin "El Chapo" Guzman, opskrbljuje drogom Chicago i druge gradove. Čak 80% droge koja uđe u Chicago uvezao je kartel Sinaloa. FBI i Interpol smjestili su 59-godišnje El Chapoa na vrh popisa osoba za kojima tragaju. Dobio je nadimak "El Chapo" iliti Kratki jer je navodno visok svega 152 centimetra. Časopis Forbes pretpostavlja da njegovo bogatstvo iznosi milijardu dolara.

Godine 2001. pobjegao je iz najčuvanijeg zatvora u Meksiku kroz sobu za pranje rublja u kolicima za prljavo rublje budući da je potplatio gotovo sve čuvare. Njegova glava ucijenjena je na pet milijuna dolara.

El Universal svoje zaključke temelji na službenim američkim i meksičkim dokumentima, kao i materijalima sa suđenja Jesusu Vicenteu Zambada-Niebli, sinu utjecajnog člana Sinaloe, Ismaela "El Mayo" Zambade. On je na suđenju u Chicagu rekao da je američka vlada sklopila tajni sporazum s njegovim kartelom.

Agent DEA-e, Manuel Castanon, potvrdio je na čikaškom sudu da su sastanci s narko kartelom održani u hotelskoj sobi u Meksiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.