Poznati američki intelektualci lobiraju kod ekvadorskog predsjednika da Assangeu odobri azil

NIZ poznatih američkih intelektualaca i uglednika potpisao je pismo podrške Julianu Assangeu, kao i peticiju čiji je cilj "nagovoriti" ekvadorskog predsjednika Rafaela Correu da odobri Assangeov zahtjev za azilom u Ekvadoru.

Pismo su, između ostalih, potpisali Noam Chomsky, Naomi Wolf, Michael Moore, Oliver Stone, Bill Maher, poznati zviždač Daniel Ellsberg te glumac Danny Glover. Lider grupe Pravedna vanjska politika Robert Naiman jučer je to pismo i peticiju, koju je potpisalo preko 4000 Amerikanaca, odnio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.

U pismu se ističe kako njegovi potpisnici vjeruju da Assange ima opravdane razloge zbog kojih se boji izručenja u Švedsku, "jer postoji velika izvjesnost da će u Švedskoj biti zatvoren, a potom izručen u SAD". Intelektualci nadalje objašnjavaju kako je američka vlada pokazala jasno neprijateljstvo prema WikiLeaksu, te napominju kako bi se Assange mogao suočiti i sa smrtnom kaznom ukoliko bude optužen i osuđen prema zakonu o špijunaži.

Jedini njegov zločin je taj što se bavio novinarstvom


"Molimo vas da Assangeu odobrite politički azil jer je jedini zločin kojeg je počinio bio taj što se bavio novinarstvom. Ovo je jasan slučaj napada na slobodu govora i na pravo javnosti da sazna važnu istinu o američkoj vanjskoj politici. S obzirom na to da je prijetnja Assangeu stvarna, molimo vas da mu pod hitno odobrite azil", apeliraju potpisnici pisma na Correu, prenosi Guardian.

Ekvadorska veleposlanica u Velikoj Britaniji, Ana Alban, vratila se u Ekvador kako bi Correu obavijestila o Assangeovoj molbi te kako bi s dužnosnicima ministarstva vanjskih poslova raspravila sve detalje ovog slučaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.