Pravoslavni vjernici slave Božić

Foto: Hina

MISNO slavlje, jučer navečer na Badnjak, održano je u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a prevodio ga je mitropolit ljubljansko-zagrebački i cijele Italije Porfirije Perić.

Mitropolit Perić je poručio da je mir danas potrebniji možda više nego ikada. "Mir je unutarnja kategorija, mir je stvar srca. Mislili smo da će razvojem civilizacije, nauke, prosperiteta i progresa ljudskog roda prestati zlo u svijetu, mislili smo da će prestati nemiri, sukobi i ratovi, a događa se upravo suprotno", rekao je mitropolit Perić.
 
Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)
"Mir je Bog i samo onda kada imamo zajednicu s Bogom i mir s Bogom možemo uspostaviti mir i harmoniju u sebi, mir s drugim ljudima, mir s prirodom. U protivnom, koliko pokušavali osigurati mir mimo Krista i izvan Krista mi ćemo postići samo primirje, ali ne i potpuni mir", rekao je mitropolit Perić koji je vjernicima zaželio "Mir Božji, Hristos se rodi". Oni su mu odgovarali "Vaistinu se rodi"

Pravoslavni hram na Cvjetnom trgu pohodili su i predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović, te predstavnici srpskog veleposlanstva u Zagrebu i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. A Pupovac i Josipović na ovaj su dan zaboravili razmirice pa je tako predsjednik jučer stigao i na tradicionalni domjenak Srpskog narodnog vijeća, na kojem nije bio posljednje dvije godine.Na Božić ujutro, prije svitanja, pravoslavni hramovi zvonjavom zvona objavljuju rođenje Sina Božjeg, a vjernici se pozdravljaju riječima "Mir Božji, Hristos se rodi!" i otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!"

Svim vjernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru želimo Mir Božji, Hristos se rodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.