Predsjednik Europskog parlamenta: Hrvati, ugledajte se u Poljsku

NOVI predsjednik Europskog parlamenta, Nijemac Martin Schultz, je kazao kako je zadovoljan zbog prolaska referenduma u Hrvatskoj, ali i da je zabrinut zbog niske izlaznosti na njemu.

"Nije slučaj samo u Hrvatskoj nego i u mnogim drugim europskim zemljama da građani postaju razočarani političarima zbog ostvarenih rezultata i nastale teške gospodarske situacije. Siromaštvo i sve veća nezaposlenost potkopavaju povjerenje u politiku i vjeru u europsku integraciju", kazao je Schultz i dodao kako postoji i osjeća da da događaji u globaliziranom svijetu poprimaju takve oblike da ljudi misle da svojim glasom ne mogu ništa promijeniti.

"Pogledajte Poljsku"

Uvjeren je da će Hrvatska profitirati ulaskom u EU, čak i u "teškim gospodarskim vremenima". "Nemojmo zaboraviti da je Europska unija veliko tržište s 500 milijuna građana, s kombiniranim BDP-om, koji je viši od onoga u SAD-u. EU je najveći trgovinski blok na svijetu koji nastavlja imati globalni utjecaj unatoč trenutačnim problemima", kazao je Schultz i dodao kako pripadanje takvom bloku znači i dijeliti njegovu snagu.


Podsjetio je da će Hrvatska, kao i druge siromašnije članice Unije, imati na raspolaganju milijune eura kao pomoć za regionalni razvoj. "Hrvatska će biti u mogućnosti koristiti novac iz fondova za gradnju prometnica, čisti okoliš, trening radnika kako bi se lakše zaposlili, za osnivanje malih i srednjih poduzeća, rekonstrukciju i obnovu starih industrijskih pogona, za jačanje vaše ionako dobre turističke infrastrukture i za mnoge druge projekte. Ulaganja će se pretvoriti u gospodarski rast, nova radna mjesta, više napretka i blagostanja", kazao je Schultz i dodao kako trebamo pogledati Poljsku koja je jedina u EU izbjegla recesiju 2009. godine.

"Ulagači će vas percipirati kao sigurnu zemlju"

"Kao članicu Europske unije Hrvatsku će ulagači percipirati kao sigurnu zemlju. Zato možete očekivati više stranih investicija koje će opet stvoriti radna mjesta i potaknuti rast", rekao je Schultz te dodao kako će Hrvatski dobiti i "svježi publicitet" koji će potaknuti turizam. Schulz se nada kako će EU u ovoj godini uspjeti kontrolirati krizu i spriječiti tešku recesiju.

"Hrvatski pristup Europskoj uniji u vremenima krize pokazuje da je Unija ozbiljna kad govori o proširenju, da ispunjava svoja obećanja i da u trenutku kad je kandidatska odnosno pristupajuća zemlja spremna za članstvo, da ona postaje članicom, čak i u ekonomskim i političkim okolnostima koje nisu povoljne", kazao je Schultz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.