Predsjednik Europskog parlamenta se odrekao dnevnica tijekom kampanje

Foto: Guliver image/Getty images

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Martin Schultz, socijalistički kandidat za predsjednika Europske komisije, odlučio se odreći dnevnica tijekom kampanje za europske izbore, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik Armin Machmer.

Od posljednjeg zasijedanja njegovog mandata, koji je završio 17. travnja, Schulz se odrekao svojih dnevnica od 304 eura, kao i korištenja dvaju automobila s vozačem, precizira Machmer.

U Europskom parlamentu mu zamjeraju miješanje dviju funkcija, predsjednika institucije i socijalističkog kandidata za predsjedništvo Komisije u brojnim aktivnostima.

Predsjednici Europskog parlamenta od 1991. primaju dnevnicu, bez obzira nalaze li se na odmoru ili na poslu, prema internoj uredbi. Osim dnevnice, oni primaju i mjesečnu naknadu za prebivalište od 3.802 eura, kao i naknadu za reprezentaciju od 1.418 eura, koliko i predsjednik Europske komisije.

Njemačka konzervativna eurozastupnica Ingeborg Graessle, članica povjerenstva za proračunske poslove je rekla da su te naknade neoporezive i pridodaju se iznosima koje prima svaki zastupnik, a to je mjesečna naknada za troškove od 4.299 eura i plaća (oporezivo) od 8.252 eura.

Ona je komentirala da "nije normalno da su te naknade neoporezive te da Europski parlament mora reagirati i tražiti jasno uređenje naknada svog predsjednika".

Dnevnicu od 304 eura prima svaki eurozastupnik, ali za razliku od predsjednika, samo za dane kada je utvrđeno da su bili u Bruxellesu ili Strasbourgu.

"Taj iznos je pretjeran i svi to znaju", priznao je njemački predstavnik Zelenih Sven Giegold.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.