Preminuo Aleksandar Tijanić

Foto: RTS, Video: RTS

ALEKSANDAR TIJANIĆ, generalni direktor srpskog javnog servisa RTS, preminuo je u 64. godini života.

Radio-televizija Srbije o smrti svog glavnog ravnatelja izvijestila je na svojim internetskim stranicama. Tijaniću je večeras pozlilo pred ulazom zgrade u kojoj je stanovao u Novom Beogradu, javlja B92. Hitna pomoć pokušala ga je reanimirati na licu mjesta, ali bez uspjeha.

Tijanić je bio jedan od najpoznatijih novinara u regiji. Jedno od njegovih zadnjih javnih pojavljivanja bilo je u srijedu 23. listopada kada je sudjelovao u javnoj raspravi o elektroničkim medijima.

Aleksandar Tijanić rođen je 13. prosinca 1949. godine u Đakovici. Živio je u Podujevu i Prištini.

Bogata novinarska karijera


Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u tjednik NIN, gdje započinje profesionalnu karijeru. Tijanić se odlično snalazio u svim područjima, od unutarnje i vanjske politike sve do sporta.

Osnovao je televiziju Politika i bio njen prvi direktor. Od 1994. godine preuzima mjesto direktora BK televizije. Poslije je počeo pisati za Start, Danas, Nedjeljnu Dalmaciju gdje je imao kolumnu En passant u kojoj je kritički pisao o komunističkom režimu. Objavljivao je i kolumne u ljubljanskoj Mladini i sarajevskom Oslobođenju.

1991. godine vratio se u Beograd gdje je uređivao Sportski žurnal, a 1997. godine pokrenuo je dnevni list Građanin koji nije bio uspješan te je uskoro prestao izlaziti. Generalni direktor RTS-a bio je od 2004. godine. Na toj televiziji pamte ga kao uspješnog direktora za čijeg su mandata pokrenute serije koje su postale iznimno popularne. Za vrijeme njegovog mandata organiziran je i Eurosong u Beogradu za što je dobio pohvale.

Tijanić je radio i u politici. Od 1994. godine radio je kao ministar informiranja u Vladi Srbije, no na to mjesto podnio je ostavku. U periodu od 2001. do 2004. godine bio je i savjetnik za informiranje predsjednika SRJ Vojislava Koštunice, piše B92.

Bio je oženjen, ima kćerku Zaru i sina Stefana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.