Preraspodjela u splitskom Županijskom sudu: Lozina ponovno sudi

Foto: Index

NOVI predsjednik splitskog Županijskog suda Marijan Miletić prerasporedio je suce Kaznenog odjela. Raspravni suci dobili su pomoć dva iskusna stara asa, Mlađana Prvana i Slavka Lozine. Zadnjih godina sudili su tek pokoji predmet, više su se bavili istragama i istražnim zatvorima.

Prvan je najpoznatiji po maratonskom suđenju Savi Pejoviću koji je zbog dvostrukog ubojstva iz 2005. godine u veljači nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

Lozina je, pak, posljednjih godina sudio u medijskoj tišini. Imao je nekoliko oslobađajućih presuda za teška kaznena djela, koje je potvrdio i viši sud. Za 2012. godinu imao je značajan prebačaj norme. Riješio je čak 167 posto predmeta!

Oduzeo četiri milijuna kuna protupravne imovinske koristi

Malo je poznato da je Lozina u posljednje četiri godine uspješno čistio arhiv splitskog suda. Riješio je, naime, preko 40 "starih" predmeta, od čega čak 80 posto iz gospodarskog kriminala, odnosno, Uskočke nadležnosti za kvalificirani oblik zloporabe položaja i ovlasti. Od okrivljenika je pravomoćno oduzeo četiri milijuna kuna protupravne imovinske koristi.

U medijima se o njemu, pak, uglavnom pisalo u negativnom kontekstu. Od Lore pa do nedavne oslobađajuće presude i prilično kreativnog obrazloženja o mitu koji zapravo nije mito. S nestrpljenjem se čeka odluka Vrhovnog suda i u uredu suca Lozine, ali i Državnom odvjetništvu.

Stalno na udaru

Kako je često bio na udaru medija, Lozina je pokrenuo čitav niz postupaka za naknadu štete. Zanimljivo, sve je riješio u svoju korist. Posljednja tužba išla je protiv Jutarnjeg lista, jer je s još nekoliko Splićana, poput Keruma ili dr. Dujomira Marasovića, prozvan za širenje nesnošljivosti uoči Gay Pridea.

Nedavno se pisalo kako ga je Thompson darivao ulaznicama za VIP ložu na Poljudu, no nije da je na poklon dobio Dinamov dres s brojem 10 i svojim prezimenom.

Nema sumnje da će povratak u sudnicu suca Lozinu, a i splitski sud, vratiti u žižu medijskog interesa. Svojim je presudama često šokirao, a čak i onda kada bi bivale potvrđene od strane višeg suda, mediji su se nastavili "lijepiti" na njega, a ne na suce koji su mu potvrdili presudu.

Ne zna se je li odlazak na koncert ijednog suca u Hrvatskoj izazvao takav međunarodni efekat kao onomad kad je Lozina prvi put uživao u Thompsonu na Poljudu 2002. godine. Internacionalno relevantan, redovito osporavan, Lozina je u punoj zrelosti svoje sudačke karijere dobio novu priliku za dokazivanje reputacije najkontroverznijeg hrvatskog suca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.