Presuda za tragediju u Rudinama: Medaku četiri godine zatvora, Bazini tri, ostali oslobođeni!

Foto: Mario Todorić/Cropix

IVICA MEDAK, bivši šef ekologije HŽ infrastrukture, kažnjen je nepravomoćno s četiri godine zatvora zbog željezničke nesreće u Rudinama u kojoj je 24. srpnja 2009. godine poginulo šest, a ozlijeđeno 55 ljudi.

Osim Medaka, na tri godine zatvora osuđen je i Jozo Bazina, kojeg je tvrtka Intrade angažirala kao stručnog konzultanta za izradu prskalice kojom je nanesen retardant TG300. Premda je obrana pokušala ukazati da su nesreći kumovali još neki faktori, u sudskom postupku utvrđeno je kako je proizvod američke tvrtke Universal Fire Shield bio jedini i isključivi uzrok nesreće te da vlak nije mogao usporiti zbog skliskih tračnica.

Ostali optuženici, Ivan Tomašković, direktor tvrtke Intrade, Drago Rogulj, voditelj Protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu i Branko Tišljar, vatrogasac DVD-a Stružac, oslobođeni su optužbe.

Osuđeni za nesvjesni nehaj najvišeg stupnja

Vijeće suca Damira Romca nije prihvatilo kvalifikaciju tužiteljice Rene Laure kako se radilo o eventualnom umišljaju, već su prihvatili blažu kvalifikaciju kako se radilo o nesvjesnom nehaju. I to najvišeg stupnja.

Razlika je značajna u odnosu na sankciju, a sud je uz to bio obavezan i primijeniti blaže odredbe novog Kaznenog zakona. Kao otegotne okolnosti, sudsko vijeće cijenilo je veliki broj mrtvih i ozlijeđenih kao i višemilijunsku materijalnu štetu.

Preostala trojica optuženika, pojasnio je sudac Romac, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Medak bez komentara, Rogulj kaže da poginuli zaslužuju istinu

Ivica Medak nije bio raspoložen za komentar, dok je Drago Rogulj kazao da mrtvi i ozlijeđeni zaslužuju istinu i da bi ponešto o tome mogli reći i bivši ministar prometa Božidar Kalmeta, tadašnji državni tajnik za željeznice Branimir Jerneić i šef HŽ infrastrukture Mijat Kurtušić. Kako smo već pisali, nakon nesreće ministar Kalmeta nikada nije osnovao povjerenstvo za utvrđivanje uzroka nesreće. Zanimljivo je možda da je upravo Jerneić naslijedio Kurtušića na mjestu direktora HŽ Infrastrukture. 

Na objavi su, inače, bili prisutni samo Medak i Rogulj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.