Pripit za upravljačem: Splitski sudac usred bolničkog kruga oborio staricu



MISLAV POLIĆ, sudac splitskog Općinskog suda, imao je početkom svibnja prometnu nezgodu usred kruga KBC-a Split. Oko 8.20 sati na kolniku Spinčićeve ulice Ford Focusom oborio je 79-godišnjakinju, kojoj je pukla desna potkoljenica te je završila na operacijskom stolu. Policija je utvrdila da je Polić vozio pod utjecajem alkohola. Izmjereno mu je 0,89 promila. Kako je starica zadobila teške tjelesne ozljede, po službenoj dužnosti mora se povesti kazneni postupak protiv Polića, kojeg uskoro očekuje ispitivanje na Državnom odvjetništvu.

Nije mu prvi put

Polić je prije četiri godine pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nezgodu u Kaštelanskoj ulici u Splitu. Nije tada bilo ozlijeđenih, već samo materijalna šteta. Protiv Polića nije bilo stegovnog postupka, već je u prekršajnom postupku platio novčanu kaznu te namirio štetu. Godinu dana kasnije Polić se natjecao za predsjednika Općinskog suda. Dobio je najveću podršku struke, tj. kolega iz sudačkog vijeća splitskog Županijskog suda, koji su ocijenili da predstavlja najboljeg kandidata. Kada se njegovo imenovanje činilo izvjesnim, intervenirao je tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović te umjesto Polića imenovao Ivicu Boticu za šefa splitskog suda.

"I ja sam se šokirao kada se pokazalo da imam alkohol u organizmu"

Sudac Polić iskreno žali zbog ozljeda koje je zadobila starica. I sam se, kaže, šokirao kada se pokazalo da ima alkohola u organizmu. Kako, nije bilo jasno ni Poliću, a onda se sjetio da je večer ranije s prijateljem iz Istre popio par boca vina.

"I onda su mi objasnili da alkohol može ostati u organizmu i toliko dugo nakon konzumacije. Što da vam kažem? I ja sam bio iznenađen. Vozio sam taj dan suprugu liječnicu na posao. To se dogodilo kod Plućnog odjela. Tražio sam parking i gospođu nisam ni vidio. Doslovno sam je dotaknuo, a ona je pala na auto. Da je bio netko mlađi, ne bi mu se sigurno ništa ni dogodilo, možda koja oguljotina. Nisam vozio brže od pet kilometara na sat. Odmah sam pomogao ženi, a moja supruga je obilazi svaki dan", ispričao nam je sudac Polić što se dogodilo.

Očekuje li Polića stegovni?

Svjestan je i sam da ga očekuje kazneni postupak zbog teških ozljeda koje je pješakinja zadobila u naletu vozila. Koliko mu je poznato, njegovi nadređeni nemaju informacije o tome što se dogodilo.

Index danas nije dobio potvrdu da za novu nezgodu u prometu suca Polića išta znaju ni predsjednik Općinskog suda Ivica Botica, a ni šef Županijskog suda Ante Perkušić. Njih dvojica, kao prvi pretpostavljeni suca Polića imaju ovlasti da iniciraju stegovni postupak ukoliko za to pronađu uporište. Trenutak je vrlo delikatan, jer se i Botica i Perkušić natječu za više sudove. Botici je natječaj za Županijski sud u tijeku, dok Perkušić čeka da Vrhovni sud raspiše natječaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.