Pritisak EU ne jenjava: Mađarska bi mogla ostati bez sredstava iz kohezijskih fondova

MINISTRI financija zemlja EU jučer su upozorili Mađarsku da bi mogla ostati bez sredstava iz EU fondova ako ne korigira svoj pretjerani proračunski deficit, što za Mađarsku predstavlja problem još od 2004. godine.

"Mađarskoj se ne mogu uvesti sankcije prema modelu kažnjavanja zemalja eurozone zbog prekoračenja praga deficita od tri posto. Međutim, ukoliko zemlje koje primaju sredstva iz kohezijskih fondova, poput Mađarske, ne ispune preporuke Europskog vijeća, to može dovesti do suspenzije namijenjenih sredstava", opći je zaključak ministara financija.

Europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn objasnio je da je suspenzija sredstava iz EU fondova ekvivalent automatskim sankcijama koje se mogu nametnuti zemljama eurozone ako opetovano svoj proračunski deficit drže iznad tri posto BDP-a. Ukupna svota koja bi mogla biti zamrznuta, počevši od siječnja 2013. godine, u mađarskom slučaju iznosi 1,7 milijardi eura, što je otprilike deset posto iznosa kojeg će Mađarska, pretpostavlja se, zatražiti od MMF-a kada se ponovno pokrenu pregovori.

Mađarski ministar ekonomije Gyorgy Matolcsy kazao je kako je "prilično optimističan" da će izbjeći zamrzavanje sredstava iz fondova, jer je i sam Bruxelles procijenio kako će Mađarska u 2013. granicu od tri posto premašiti za samo 0,25 posto. Međutim, očekuje si kako će već naredne godine deficit opet skočiti na 3,7 posto, jer će Mađarskoj prestati dolaziti prihodi od nacionalizacije privatnih mirovinskih fondova.

To je Mađarsku prošle godine dovelo u proračunski plus, ali Europska komisija napominje kako je to kratkoročni potez koji ne rješava suštinski problem. Valja napomenuti kako su se jučer sastali i mađarski premijer Viktor Orban i Jose Manuel Barosso, ali nikakav službeni dogovor nije postignut.

Mađarskoj je ostalo još malo vremena da promijeni sporne zakone kojima se ograničavaju neovisnost centralne banke i pravosuđa, zbog čega su se našli na udaru kritika Europske komisije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.