Projekt vrijedan 18,8 milijuna eura: Luka Split dobiva dva nova veza za prihvat brodova

Ilustracija: AFP

LUKA Split dobiva dva nova veza za prihvat većih brodova. Na ovom projektu vrijednom 18,8 milijuna eura radi se već dvije godine.

Sklapanjem Ugovora o zajmu i Ugovora o jamstvu za financiranje omogućit će se realizacija projekta obnove infrastrukture Luke Split kojim će se značajno povećati postojeći kapaciteti za prihvat većih brodova na kružnim putovanjima i brodova u međunarodnom prijevozu.

"Takvi brodovi sada nažalost nisu mogli biti vezani u Luci Spilt. Ti su brodovi ili mimoilazili Split ili su bili na sidru. S ovim kapacitetima će se moći pružati vrhunska usluga - samim time i bolji i kvalitetniji prihodi", ističe ravnatelj Lučke uprave Milan Blaževski te dodaje da je Luka Split najveća hrvatska putnička luka, a treća na Mediteranu.

"Ono što je najvažnije, pruža se veća sigurnost i za putnike i članove posade, za pomorski promet i ništa manje važno - za zaštitu okoliša. Dakle, sva ta tri aspekta su uključena u raelizaciju ovog projekta i s ovim kreditom zapravo započinje njegova praktična realizacija", pojašnjava Blaževski.

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku i Mađarsku, Zsuzsanna Hargitai, ističe kako ovo nije prvi projekt modernizacije luke u kojem EBRD sudjeluje. Već su sudjelovali u sličnim projektima u Lukama Dubrovnik i Šibenik.

"Nadamo da će ovo biti samo prva luka koja će zaslužiti Eco port titulu i da će druge luke u Hrvatskoj na Jadranu će raditi i poboljšati svoje upravljanje kako bi isto postigli ovaj rezultat", kazala je Hargitai.

Supotpisnik Ugovora o jamstvu, ministar financija Slavko Linić, naglasio je kako će pomno pratiti realizaciju projekta.

"Vrlo jasno poručujem Lučkoj upravi i svima onima koji nisu u stanju povlačiti dinamički kredite da ćemo itekako biti neugodni i inzistirati na tome", kazao je Linić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.