Prosvjed Udruge Franak: Vujčić je nemoralan i treba dati ostavku, HNB-u više ne vjerujemo

Foto: Index

UDRUGA Franak održat će s početkom u 9 sati prosvjed ispred Hrvatske narodne banke, sa kojeg će još jednom zatražiti ostavku guvernera, Borisa Vujčića, koji se o tome, ali ni o cijelom slučaju oko "zakona o švicarcima" danima nije očitovao.

Prosvjedom se, kažu iz Franka, želi ukazati na sramotno ponašanje guvernera. Na taj korak odlučilli su se nakon što su pročitali Vujčićevo očitovanje o "zakonu o švicarcima", koje je, kažu, puno neistina, a guvernera su pozvali da podnese ostavku, jer se ponaša kao meteorolog, a ne guverner, te uz netočne informacije koje plasira želi zastrašiti javnost.

"Vujčić se ponaša nemoralno"

"Guverner Vujčić je mjesecima, znači i Udruzi Franak i javnosti govorio da je jedina moguća konverzija ona u eure i da ona neće ugroziti deviznu likvidnost. On je sada izašao sa drugačijom informacijom. Mi smatramo da je on sa drugačijom informacijom izašao jer želi zastrašiti i javnost i očito je da i dalje pogoduje bankama u atjecanju njihovih nezakonitih profita", poručuje Katarina Lucić.


Vujčić se ponaša nemoralno i kao predstavnik Hrvatske udruge banaka, poručuju iz Udruge Franak. HNB je, kažu, potvrdila kako nije niti hrvatska niti narodna, te joj više ne vjeruju. U razgovoru za Media servis ministar financija, Boris Lalovac, nije htio komentirati zahtjev za ostavkom guvernera Vujčića, ali je također rekao kako je konverzija u eure bila baš jedan od guvernerovih prijedloga, a imao je i poruku za HNB.

"Istina je da jedan dio hrvatskih građana, u ovom slučaju oni koji trebaju konvertirati švicarske franke u eure, su osjetili da je ugrožen jedan dio njihove imovine, a HNB bi trebala svim svojim polugama, instrumentima biti upravo ono što njezin naziv glasi: hrvatska i narodna. Inače gubi smisao ako nije hrvatska i ako nije narodna", istaknuo je Lalovac.

Dva autobusa prosvjednika, a kako doznajemo čekaju i treći, pojavilo se ispred HNB-a na prosvjedu u organizaciji Udruge Franak. Došli su iz Rijeke, Pule, Istre, a čekaju se još Slavonci.

Nakon što su pročitali očitovanje guvernera Hrvatske narodne banke odlučili su organizirati prosvjed jer smatraju nedopustivim da HNB zastrašuje građane i Vladu, koja ih izmjenama zakona želi zaštititi.

Traže ostavku Vujčića zbog zatajivanja informacija i manipulacije

Udruga Franak zahtjeva ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića zbog kako tvrde zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastrašivanja javnosti, plasiranja lažnih podataka, itd. Pozivaju Saborski odbor za financije i državni proračun da počne raditi u interesu građana koji ih plaćaju. Prošli su mjeseci otkako je Udruga Franak kako su prije naveli poslala zahtjev Odboru, koji je nadležan za rad HNB-a, da pozove guvernera Vujčića i organizira njegovo saslušanje. Pozivaju i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da istraži poslovanje Hrvatske narodne banke i mnoštvo sukobljenih interesa u navedenoj instituciji.


"Zgroženi smo činjenicom da postoji mogućnost da ovaj zakon, koji je trebao osigurati pravdu brojnim obiteljima koji su nepravedno dovedene do ruba, može propasti. Zato vas sve pozivamo da nam se pridružite na prosvjedu kojim ćemo oštro osuditi nedopustivo ponašanje svih onih koji ignoriraju nepravdu koju svakodnevno proživljavaju naši članovi", poručili su.

Podsjetimo kako je guverner HNB-a Boris Vujčić poslao ministru financija Borisu Lalovcu oštro očitovanje u kojem je istaknuo da će rješenje Vlade za švicarac donijeti više štete nego koristi.

Vujčić oštro kritizirao Vladine mjere

U dokumentima Vujčić oštro kritizira predložene mjere i upozorava na negativne posljedice koje bi one mogle prouzročiti te napominje kako bi od mjera moglo biti više štete nego koristi.

HNB procjenjuje da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

Između ostaloga, Vujčić navodi kako bi trošak za banke mogao iznositi od 7 do 8 milijardi kuna te da je moguće slabljenje tečaja kune zbog gubitka međunarodnih pričuva, opasnost od rasta kamatnih stopa na kredite i mogućnost odljeva depozita.


U HNB-u upozoravaju i na upitnu ustavnost mjere te činjenicu da ona neće pomoći socijalno najugroženijim korisnicima, već se njima nelogično pomaže bogatima.

Neka na čelo HNB-a dođe netko tko nije cijepljen protiv emocija

Na prosvjed su stigli i Slavonci. Krešimir Bajamić, jedan od koordinatora Udruge na početku je rekao da nema pomaka što se tiče HNB-a koji im već godinama ne pomaže.

"Želimo reći guverneru da je bilo dosta i da umjesto njega dođe netko tko nije cijepljen protiv emocija. Neka dođe netko s empatijom. Želimo razgovarati s Vujčićem, ali nema odaziva."

"Mi nismo nikad bili politička stranka i nećemo se priklanjati ni lijevima ni desnima. Hvala svima što ste izdržali unutarnje i vanjske neprijatelje koji su nas htjeli razjediniti. Ovdje vam ni Crkva ne može pomoći. Sutra se na Saboru raspravlja o većini naših problema i mi Vladi dajemo podršku. Sutra se može riješiti naš problem zauvijek. Bitno je da smo svi zajedno', rekao je Bajamić.

Dodao je kako banke tvrde da ne zarađuju na švicarcima, pa u čemu je onda problem, pita se.

Ružica Jureta Mrganić, članica Udruge za Index je rekla da su građani RH probuđeni iz lijepog višegodisnjeg sna o EU u kojoj će biti ravnopravni s ostalim građanima u surovoj i teškoj te neprihvatljivoj stvarnosti u kojoj su postali suvremeno roblje i zatočenici europskog bankarskog kartela.


Ističe kako Udruga smatra neprihvatljivim da HNB zastrašuje građane i Vladu koja građane zakonom želi zaštititi.

Težak život sa švicarcem

Jedna od članica ispričala nam je kako joj teče život sa švicarcem.

Podigla je kredit prije osam godina za stan koji joj je prva nekretnina i uz to je samohrana majka.

"Sin mi je sad upisao Pravo i uzoran je student i bori se sa mnom. Podigla sam 70 000 eura vezano za Franak i nakon osam godina rate koja mi je prekrivala dvije trećine plaće danas sam duzna 83 000 eura, a sama radim. I uz to sam u potpunom minusu i još imam dva kredita kako bi mogla sa sinim preživjeti", ispričala nam je žena koja kaže da se ne smije ni slučajno razboliti jer na bolovanju ne bi preživjela.

Uz to, dodaje, osim jednog posla radi i dva honorarno.

"Ja sam visoko obrazovana i uz svoj posao koji radim sa svojom strukom jos idem po kućama i čistim, peglam", rekla je.

Jadranka Kosor došla pružiti podršku

Jadranka Kosor jedina je od političara koja je došla dati potporu Udruzi Franak. Za Index je rekla da je došla jer smatra da su zahtjevi Udruge opravdani i da je HNB, koji je kako kaže, jos u njenom mandatu bio dodatno osiguran u smislu samostalnosti.

"Smatram da HNB u jednom nije neovisan, a to je hrvatski interes. U zaštiti hrvatskih građana -  ta se institucija morala baviti zaštitom građana čim su se počeli dizati prvi krediti u francima. Morali su upozoravati građane.

Još jedan razlog dolaska ovdje je prijetnja koju sam neki dan čula od bankara, a to je da bi ljude mogli početi izbacivati iz stanova. Bankari su se i u mom mandatu  bahato odnosili prema Vladi. Teško je bilo postići bilo kakav razgovor s njima. A moram navesti kako ovim prijedlogom rješenja problema vezanim za kredite u francima ne znači da će brige građana nestati. Oni i dalje moraju kredite otplatiti. Umjesto da Vlada koja god bila i svi predstavnici banaka sjednu i nađu rješenje ova šutnja HNB-a je nerazumljiva. Trebao je Vujčić izaći pred ljude jer HNB nije neovisam o interesima građana", rekla je Jadranka Kosor.

"Doveli su me na prosjački štap"

"Je li netko od vas vidio švicarski franak. Prodali su nam fiktivni franak za kune i banke su na tome zaradile. Ja sam 2007. dignuo kredit u francima i rata mi je bila 2000 kuna, a sad je 3100 kuna. Sad sam u mirovini koja iznosi 3500 kuna. Doveli su me na prosjački štap, taj bankarski lobi. Došao je kraj takvom poslovanju banaka, moraju prihvatiti da posluju u Hrvatskoj. Guverner mora štititi interese hrvatskog naroda jer radi u HNB-u, a ne u nekoj privatnoj banci", rekao je jedan od članova Udruge Franak.

Kraj prosvjeda uz minutu šutnje

Udruga Franak pozvala je sve na minutu šutnje za sve koji su na neki način stradali zbog kredita u švicarcima i pozvali sve da sutra od 9:30 prate zasjedanje Sabora kad se bude govorilo o rješavanju problema kredita u francima. Prosvjednici su se razisli uz povike "lopovi".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.