"Prosvjedovat ćemo koliko god bude trebalo": Seljaci kreću u blokadu traktorima, bez potpora predviđaju katastrofu

Foto: Ilustracija

U LUDBREGU u 11 sati počinje prosvjed poljoprivrednika koji će traktorima blokirati obilaznicu oko grada. Seljaci, prije svega, traže isplatu obećanih poticaja.

Koordinator prosvjeda poljoprivrednika za Varaždinsku županiju Miljenko Ivanuša podsjeća da je ministar Slavko Linić prošle jeseni obećao da će u siječnju ove godine biti isplaćeno najmanje 50 posto poticaja. "Ministar kaže da je počela isplata 15. siječnja. Je, istina da je počela, isplaćena je jedna premija za mlijeko i dio pomoći za krave zbog suše. To je sve skupa 8 posto isplaćeno", kaže Ivanuša.

Uz isplatu poticaja, poljoprivrednici traže jeftiniju legalizaciju gospodarskih objekata, neplaćanje vodno-komunalnog doprinosa, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i donošenje mliječnog paketa kojim bi bila jasno određena otkupna cijena mlijeka.

"Bit ćemo na prosvjedu koliko bude trebalo, dok ne dobijemo čvrsta jamstva. Tražimo od ministra Linića i premijera da nas primi i da se dogovorimo jer ministru Jakovini ne vjerujemo više ništa", zaključio je Ivanuša.

Mlinarić: Ako potporu ne dobijemo dogodit će se katastrofa na selu jer novca za sjetvu nema

Seljaci ne odustaju od prosvjeda. Mjesto prosvjeda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je prometnica u centru Velikog Grđevca. U ime Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić precizira što seljaci traže.

"Tražimo da se potpora isplati u cijelosti, da se legalizacija riješi za jednu kunu, da se Zakon o poljoprivrednom zemljištu povuče iz saborske procedure i da se razgovara o mliječnom paketu", objašnjava Mlinarić.

Potpore su prve na listi zahtjeva. "Ako potporu ne dobijemo dogodit će se katastrofa na selu jer novca za sjetvu nema", tvrdi Mlinarić. Promet neće biti u prekidu nego će biti usporen, a prosvjedi su organizirani do daljnjeg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.