Pusić u Kini: U prvih 8 mjeseci trgovinska razmjena porasla za 21 posto

Foto: Hina

SASTANKOM sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Song Taom, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić započela je svoj službeni posjet Kini. Ovo je, inače, prvi bilateralni službeni posjet ministrice vanjskih i europskih poslova Pusić jednoj azijskoj državi, te prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova od 2005. godine.

"Zamjenik ministra vanjskih poslova Song kazao je kako Kina pridaje veliku važnost i pažnju ovom posjetu, posebno stoga sto se bilateralna suradnja produbljuje, a u prvih osam mjeseci 2013. trgovinska razmjena je porasla 21 posto. Ministrica Pusić je kazala kako Hrvatska ima nekoliko važnih projekata od infrastrukture do energetike, te naglasila, kako je, s obzirom na veličinu, dobro da se Hrvatska usmjeri na suradnju s jednim gradom ili regijom.

Razgovarali su također i o predstojećem summitu Kine i 16 srednje i istočnoeuropskih zemalja što će se održati u Bukureštu u drugoj polovini studenog, te što će osim sastanka na vrhu na premijerskoj razini, biti organiziran i gospodarski forum na kojem bi i hrvatske tvrtke mogle imati interesa.

Osim gospodarske suradnje, velika je mogućnost suradnje u turizmu, s obzirom na 400 milijuna kineskih turista koji su zainteresirani, među ostalim, za spomenike kulture i nacionalne parkove, a nisu fokusirani samo na ljetne mjesece. Kultura i obrazovanje, te razmjena mladih studenata, također su moguća područja suradnje.

Inače, zamjenik Sung Tao je čelnik kineskog Tajništva za suradnju Kine i 16 država srednje i istočne Europe, a u Hrvatskoj je boravio prošle jeseni te se sastao s ministricom Pusić, a tada su održane i konzultacije dvaju ministarstava", priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.