Radikalni ekstremizam u centru Beograda: "Četnici, bog pomaže!"

1p>

DOBRA je vijest da srpski radikali možda neće ni prijeći izborni prag. Loša je vijest da ih i dalje ima previše.

Vojislavu Šešelju i njegovim pobočnicima uglavnom su (i to prilično mlako) skandirali muškarci i žene već poodmakle životne dobi, prigodno ukrašeni šajkačama s četničkim znakovljem, majicama s likom Šešelja i Ratka Mladića, uz neizbježne parole "za" srpsko Kosovo i "protiv" Europske unije.

"Četnici, bog pomaže", pozdravio je okupljene Nemanja Šarović, kandidat Radikalne stranke za gradonačelnika Beograda. "Bog ti pomogao", uzvratili su, ne pretjerano entuzijastično, birači radikala.

"Jedan je Vojislav Šešelj"

Šarović je bio i jedini govornik na završnom mitingu radikala koji je makar pokušao animirati publiku.

Svoj govor, u kojem je političke protivnike, opisao kao izdajnike, lopove i pripadnike kriminalnog podzemlja zaključio je navijačkim skandiranjem "Jedan je Vojislav Šešelj".

Da ugođaj bude potpun planula je i bengalka, ali samo jedna. Više je baklji, kažu nam beogradski kolege, gorjelo čak i na mitingu Čedomira Jovanovića.

Pomirili se s teškim porazom

Govore ostalih radikala nije moguće opisati nikako drugačije nego kao monotone. Jadranka Šešelj, kandidatkinja za predsjednicu Srbije, u govoru pročitanom s papira, oštro je agitirala protiv EU, pozivajući se na vrednote srpskog nacionalizma. Zanimljivo, upravo se ona najmanje pozivala na svog supruga, haškog pritvorenika.

No, zato su to nadoknadili ostali predstavnici Radikalne stranke. Zoran Krasić, potpredsjednik radikala, svoj je govor tako započeo citirajući Šešelja, kazavši da je "Srbija večna, dok god su joj deca verna".

"Riječi su to Vojislava Šešelja koji trebaju obilježiti referendum 6. maja, na kojem moramo izabrati Srbiju, a ne EU", kazao je Krasić, okarakteriziravši političke protivnike stranim plaćenicima.

Radikali nestaju s političke scene

Iako je terminologija kojom su se koristili prilično teška, dojam je da su radikali pomireni sa sudbinom. Nakon ovih izbora Šešeljeva bi stranka vrlo lako mogla nestati sa srpske političke scene, ili barem njenog relevantnog dijela.

Radikalima kladionice prognoziraju mizernih 5,40 posto glasova. Čak i ako uspije proći prag i ugurati nekoliko članova u Skupštinu Srbije, Srpska radikalna stranka će, barem naredne četiri godine, biti sasvim minorizirana. Kakva i treba biti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.