Radman: HRT je s pravom odgovorio Milanoviću, moramo obraniti svoju nezavisnost

Foto: Nenad Dugi / Cropix

DENIS LATIN, Ružica Renić i Katja Kušec morali su biti smijenjeni jer su svi bili uključeni u proizvodnju spornog Dnevnika 3, u kojem je gostovala Ruža Tomašić, obrazložila je na sjednici Programskog vijeća v.d. ravnateljica programa HRT-a Mirjana Rakić.

"Urednici su bili dužni pratiti intervju s Tomašić i reagirati odmah uputom voditeljici kada su uočili da ona sama nije reagirala", kaže Rakić.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman smatra neprimjerenim da se cijeli HRT poistovjećuje s jednim svojim segmentom, a to je Informativni program televizije.

"Smatram da HRT bez obzira na to o kome se radi treba reagirati jer mora dosljedno braniti svoju nezavisnost i ja mislim da je HRT odnosno  Informativni program  s pravom reagirao na riječi koje je izgovorio predsjednik Vlade", rekao je Radman. Dodao  je i kako je HRT zbog slučaja Tomašić već kažnjen upozorenjem od strane Vijeća za elektroničke medije.

"Mislim  da je HRT jako dobro reagirao svojim priopćenjem kako bi se zaštitila neovisnost HRT-a ali je propustio obrazložiti smjene na način na koji je to učinjeno danas na Vijeću", kazala je predsjednica Programskog vijeća Nina Obuljen, koja smatra da je HRT bio u pravu kada je u goste pozvao Tomašić, ali uz napomenu da moraju postojati jasni kriteriji i da se spominjanje ustaša i četnika ne može tolerirati.

"Želimo obraniti javnu funkciju HRT-a"

Programsko vijeće HRT-a na sjednici je raspravljalo o  Pravilima o postupanju HRT-a tijekom provođenja lokalnih i prvih neposrednih izbora članova za Europski parlament. Kako je izvijestilo programsko vodstvo, liste se predstavljaju na četvrtom programu televizije i  prvom programu radija, kao na i web portalu HRT-a, a kandidati će imati pravo na predstavljanje i na dva bonusa (kao i za ostale izbore).

Najavljeno je i kako će HRT nakon izbora objaviti koliko je tko utrošio u promidžbu. "Sa svoje strane ulažemo maksimum napora da se javnost uputi i približi temi o kojoj će biti riječ na izborima. Cilj je mobilizirati i motivirati javnost za izlazak na izbore i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja", rekao je Radman.
 
"Želimo obraniti javnu funkciju HRT-a. Ovo su burna i zahtjevna vremena, mnoge kolege u ovo izborno vrijeme trpe neopravdano visoku razinu bijesa, to jest pritisak na objektivnost. Molim da kao članovi Vijeća date podršku HRT-u", istaknuo je glavni ravnatelj.

Biraju se ravnatelji i glavni urednici

Na sjednici je također istaknuto i kako je na natječaje za četiri ravnateljska mjesta (program, produkcija, tehnologija i poslovanje) te za 17 glavnouredničkih pozicija na televiziji i radiju pristigla 191 prijava, i to mahom od strane zaposlenika HRT-a.

Već ovoga tjedna  slijedi primarni selekcijski postupak u kojem će se utvrditi zadovoljavaju li kandidati uvjete za radna mjesta.

Nakon selekcijskog postupka koji uključuje i intervjue s kandidatima, za mjesta Ravnatelja programa i Glavnih urednika uslijedit će izjašnjavanje novinara i kreativnog osoblja. Izbor Ravnatelja programa i Glavnih urednika trebao bi biti završen do kraja travnja.

O kandidatima za Ravnatelje produkcije, tehnologije i poslovanja neće se izjašnjavati novinari i kreativno osoblje, te bi njihov izbor trebao biti dovršen do sredine travnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.