Radnici Adriachema još uvijek bez naplate potraživanja: "Sve se urotilo protiv nas, nećemo vidjeti ni lipe"

Foto: Duje Klarić/CRopix

ZA KUPNJU Adriachema nije ni na petoj javnoj dražbi bilo zainteresiranih pa se cijena s 56 milijuna kuna spustila za dodatnih 10 posto, te sada iznosi 50 milijuna kuna. Sindikalist Željko Stojak kaže kako je ovo očekivan scenarij.

"Nažalost, izgleda da se sve urotilo protiv nas. Opet ponavljam da je nama najveći problem naš bivši vlasnik - hrvatska država. Ona je najodgovornija za ovo stanje, a pogotovo za sve što se događa u stečaju. Ta gospoda nemaju obraza da nas prime na razgovor i da nam konačnu kažu 'vi ne zaslužujete ništa, vi ste krivi što je Adriachem otišao u stečaj i to platite'. Neka nam to kažu u lice, jedino to tražimo jer ovo stvarno nema smisla", rekao je Stojak.

On dodaje i kako ga ne čudi odustajanje kaštelanskih poduzetnika u ovo krizno doba, ali ih poziva da svoju ponudu ipak iskažu na sljedećem ročištu. Naime, cijena Adriachema tada će biti jednaka visini njihove ponude od prije tri godine koje je Vlada tada odbila.

"Apeliram ponovo da aktiviraju, da pronađu ta sredstva samim tim što bi se tu nešto ljudi u konačnici zaposlilo", kaže Stojak, a sindikalisti od Vlade traže da zaustave stečajni postupak u slučaju da se imovina na sljedećem ročištu ne proda.

Jozo Stipanović ističe da će se, ako se bude čekao zakonski rok od 18 mjeseci, tvrtka prodati za jednu kunu, a tada se neće moći naplatiti ni radnici, ali ni država. Radnici su i više nego razočarani. Već godinu dana su na ulici, a sa svakim ročištem nada da će dobiti svoja potraživanja od 70 milijuna kuna je sve manja.

"Imam 27 godina radnog staža. Tko će nas primiti na novi posao? Svaki put imam nadu da će se država odreći barem dijela kolača u korist radnika", rekla je jedna od radnica Adriachema.

"Je li normalno da se mi kao radnici ne možemo naplatiti. Prodaju dijelove nekretnina, uzimaju sebi novce, a što rade s njima mi ne znamo. Uglavnom, mi nećemo dobiti ništa", nadovezala se njena kolegica.

Inače, na današnjoj javnoj dražbi interes je iskazan tek za kupnju dijelova tvornice na kojima nije stavljeno založno pravo. Tako je prodan Dom za samce, dio stanova u Kaštel Gomilici, te jedno zemljište od 46 kvadrata za ukupan iznos od 900 tisuća kuna. Nažalost, od ovoga novca tek 5 posto ide u stečajnu masu, pa radnici od toga neće vidjeti ni kune.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.