Raskol među PR-ovcima: Ima još onih koji brane plagijatora Skoku

Foto: Srednja.hr

"NISMO okrenuli leđa Boži Skoki", tvrde Ivan Tanta i Andreja Barberić, članovi Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) u dopisu kojeg su poslali Indexu.

Tanta i Barberić reagirali su, naime, na tekst koji je na Indexu jučer objavljen, a u kojem smo prenijeli mišljenje Upravnog odbora HUOJ-a o Skokinom plagiranju kolumne Borisa Dežulovića. Naslov tog teksta glasio je "PR-ovci okreću leđa plagijatoru Skoki: To je neprofesionalno i neprihvatljivo".

Upravni odbor HUOJ-a u svome je mišljenju, doduše prilično uvijeno, osudio Skokin postupak, kao i činjenicu da je Sud časti HUOJ-a (čiji je član i Skoko) zaključio kako u plagijatu kojeg je Skoko objavio u studentskom listu Global, kojeg izdaje Fakultet političkih znanosti na kojem predaje, nema ništa sporno.

Dvoje članova Upravnog odbora, Tanta i Barberić, sada su se predomislili i odlučili ipak stati Skoki u obranu: "Izneseno mišljenje Upravnog odbora HUOJ-a utemeljeno je na načelima i vrijednostima Etičkog kodeksa HUOJ-a te ni u kojem smislu ne dovodi u pitanje legitimitet mišljenja Suda časti kao nadležnog tijela HUOJ-a za nadzor i poštivanje Etičkog kodeksa, a koje je demokratskim putem izabrano od strane članova HUOJ-a".

"Javnim zalaganjem za etično ponašanje svih stručnjaka za odnose s javnošću ni na koji način se ne okreću leđa kolegi dr. sc. Skoki, kako je navedeno u naslovu teksta, niti se donosi sud o njegovim postupcima. Sud časti kao nadležno tijelo donio je mišljenje sukladno Statutu i Etičkom kodeksu. Ovime, ovu i svaku drugu diskusiju na ovu temu smatramo suvišnom", poručuju Tanta i Barberić.

Inače, Upravni odbor HUOJ-a ima četvero članova. Uz Tantu i Barberić u ovom tijelu sjede još i Marina Halužan i Ana Smoljo Josić, koji nisu osjetili potrebu da se posebno oglase. Vjerojatno zato što smatraju da je Skokin plagijat zaslužio javnu osudu.

To uostalom smatra i predsjednica HUOJ-a Aleksandra Kolarić. Upravo je na njen zahtjev Sud časti raspravljao o Skokinom plagijatu. No, nakon što je Sud časti donio odluku u kojoj stoji da Skoko nije napravio ništa krivo, Kolarić se od takvog stava ogradila i javno poručila da se sa Sudom časti ne slaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.