Referendum o referendumu: Čerimagić optužio Bauka za "odmazdu"; Šprem upozorila na "kraj demokracije"

Foto: Hina

INICIJATIVA 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva najavila je prikupljanje potpisa za novi referendum s ciljem da "spasi referendum" o čemu su jutros "U mreži prvog" razgovarali predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Enes Čerimagić iz Zelene akcije.

Čerimagić je ocijenio da su akcije prikupljanja potpisa za referendume o outsorcingu i monetizaciji bile uspješne.

"Ne trebamo mi imati referendum za svako pitanje, to nije potrebno ako vlast uvaži ono zbog čega smo mi prikupljali potpise. Toga je svjestan i Bauk i zato se on i njegovi kolege osvećuju građanima preko Zakona o referendumu, jer im žele oduzeti taj instrument," rekao je Čerimagić čvrsto uvjeren da novi zakonski prijedlog predstavlja "Baukovu odmazdu".

Prag od 200.000

Inicijativa predlaže smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma, kako bi ga učinili pristupačnijim građanima.

"Ne vidim zašto se u Hrvatskoj ne bi tražilo 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma," kaže Čerimagić i kao primjere zemalja u kojima se ''niski prag'' pokazao uspješnim navodi Mađarsku i Italiju.

Predstavnici inicijative protive se i prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave, piše HRT.

"Ne možete očekivati da će građani doći u urede državne vlasti, i dati svoj potpis i osobne podatke, da će pokazati da podržavaju nešto što je protiv te iste vlasti," rekao je Čerimagić.

"Kraj demokracije"


Šprem je dodala da se radno vrijeme državne uprave poklapa s radnim vremenom mnogih radnika u Hrvatskoj, što im onemogućuje potpisivanje. Njeno je gledište da je zakon o referendumu već dugo upitan i godinama se razmišlja na koji način ga izmijeniti.

"Ako dođe ovakav kakav je u drugo čitanje, to je kraj demokracije," rekla je.

"To nije dobro rješenje, ono oduzima smisao narodnoj inicijativi. Naša jasna poruka jest: nećete odlučivati bez naroda", rekao je na kraju gostovanja "U mreži prvog" Čerimagić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.