Rekordno: Njemačka izdala obveznicu s negativnom kamatom od -0,10 posto

Foto: freeimages.com

NA STRANIM tržištima, većina obveznica eurozone kraj mjeseca i kvartala su dočekale s padom prinosa, dok su razlike u prinosima između obveznica Njemačke i periferije eurozone također smanjile.

Kraj kvartala donio je i zanimljivu informaciju da je prvi kvartal 2015. godine bio drugi po redu u desetljeću po novim izdanjima europskih državnih obveznica, sve posljedično programu otkupa obveznica od strane ESB-a i padu prinosa, te mogućnosti zaduživanja po vrlo niskim i atraktivnim prinosima, navode analitičari RBA

Jučer je Njemačka izdala novu petogodišnju obveznicu po rekordno niskom prinosu od -0,10% i uz solidnu potražnju, također Nizozemska i Austrija su najavile nova zaduženja nakon Uskrsa. Američki desetogodišnji dug se trgovao oko razine prinosa od 1,87% što je pad od 0,08 bazna boda u odnosu na dan prije, dok je desetogodišnja njemačka obveznica također ojačala do prinosa od 0,155%, što je rekordno niska razina.

Promet obveznicama na hrvatskom tržištu 89 milijuna kuna

Hrvatski eurski eurobond dospijeća 2025. godine je blago rastao uz blago povećanu potražnju ulagatelja, dok su ostala izdanja ostala nepromijenjena u odnosu na prekjučer.

Što se tiče domaćeg tržišta, jučerašnji dan protekao je s prijavljenim prometom u iznosu od otprilike 89 milijuna kuna. Najveći dio prometa se odnosi na su kunske obveznice dospijeća 2015 i 2017. godine. U proteklom mjesecu najveći rast cijene, odnosno potražnje je imala kunska obveznica s dospijećem 2018. čija je cijena porasla za otprilike 0,8%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.