Represija u SAD-u: Učenica završila "u pritvoru" zbog statusa na Facebooku

UČENICA iz Minnesote je tužila školu nakon što su je natjerali da im preda lozinku za Facebook te je kažnjena zbog statusa koje je stavljala na socijalnoj mreži.

Slučaj je pokrenula Američka udruga za građanske slobode (ACLU) koja tvrdi kako u SAD-u raste zabrinutost zbog toga što sve manje stanovnika uspijeva svoje lozinke za e-mail ili druge internetske mreže držati tajnima za škole, poslodavce ili vladine institucije. Veliki broj zaposlenika se žalio da su bili prisiljeni predati lozinke za Facebook i Twitter profile kada su se prijavljivali za posao, piše Telegraph. 

Profesori je stavili "u pritvor"

12-godišnjakinja iz Minnesote, koja je u medijima identificirana inicijalima R.S., tvrdi da su je profesori kaznili zbog stvari koje je napisala na Facebooku, dok je bila kod kuće i koristila vlastiti kompjuter. ACLU tvrdi da su joj prekršena prava iz Prvog i Četvrtog amandmana američkog ustava, koji štite slobodu govora i nezakonitog pretraživanja stvari. Kazala je da su je profesori stavili u "pritvor" kao kaznu zbog korištenja Facebooka za kritiziranje nadziranja školskog hodnika te nakon što je drugi učenik rekao profesorima da je preko interneta raspravljala o seksu.

U tužbi koju je podnijela ACLU piše da je su djevojčicu zastrašili i ponizili dok je plakala tijekom "pritvora" u malo školskoj sobi, u trenucima kada su zaposlenici škole i policajci čitali njezine privatne poruke. Djevojčicu su izvukli iz učionice i ispitivali, a njezina majka nije dala dopuštenje za čitanje privatnih poruka. Glasnogovornik školskog okruga je kazao da će se njihovi postupci pokazati racionalnima i prikladnima jednom "kasa sve činjenice izađu na svjetlo dana".

Poslodavci traže lozinke za Face

U SAD-u je sve više slučajeva u kojima se od budućih zaposlenika na razgovoru za posao traži da daju svoje lozinke za profile na Facebooku ili Twitteru. Poslodavci od potencijalnih zaposlenika traže da se tijekom razgovora za posao "spoje" na svoje račune, što može dovesti do toga da vide njihove potencijalno neugodne fotografije i poruke. Većina ih pristane u strahu da u protivnom neće dobiti posao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.