Richard Branson i Nick Clegg pozivaju na dekriminalizaciju svih droga

Screenshot: Big Think/YouTube

RENOMIRANI poduzetnik Richard Branson i zamjenik britanskog premijera Nick Clegg pozivaju Ujedinjeno Kraljevstvo na dekriminalizaciju gotovo svih droga po uzoru na Portugal.

Branson i Clegg su svoja gledišta da je "rat protiv droge" povijesni neuspjeh iznijeli u kolumni za Guardian ususret današnjoj konferenciji o borbi protiv ovisnosti.

"Kao investicija, rat protiv droga nije isporučio nikakav profit, da je riječ o biznisu, on bi davno bio ugašen. Ovo nije kako izgleda uspjeh. Ideja da ćemo drogu iskorijeniti u svijetu vodeći rat protiv onih koji je koriste je temeljno pogrešna iz jednog jednostavnog razloga: ona ne smanjuje upotrebu," napisali su Clegg i Branson.

Kolumna se poziva na istraživanje Ministarstva unutarnjih poslova kojeg su naručili Liberalni demokrati i objavili prije nekoliko mjeseci, a prema kojem ne postoji korelacija između "strogoće" pristupa i raširenosti upotrebe opijata.

"Taj razarajući zaključak znači da mi naša ograničena sredstva rasipamo, i to na ogromnoj razini".

Branson se pridružio pozivu Clegga iako se u pravilu drži podalje od politike, rekavši da je voljan podržati ovu specifičnu kampanju kao član globalnog povjerenstva o smjernicama povezanima s drogom.

"Kolosalna prijevara"

"Status quo je kolosalna prijevara javnosti od strane političara koji se boje razbiti tabu," napisao je dvojac u članku i zatražio da Ujedinjeno Kraljevstvo usvoji politiku koja je prije gotovo 15 godina primijenjena u Portugalu.


Portugal je nakon dekriminalizacije svih droga zabilježio pad njihove upotrebe za pedeset posto, usmjerivši novac koji se koristio za represiju i prohibiciju prema liječenju i vraćanju ovisnika u društvo.

"Reforme u Portugalu nisu, kao što su to predviđali mnogi, rezultirale povećanom upotrebom droga. Umjesto toga, oni su svoja sredstva usmjerili prema liječenju i dramatično smanjili broj ovisnika, infekcija HIV-om i smrti uzrokovanih drogom."

"Portugalski sustav radi, kad je riječ o pitanju važnom poput ovog, kad su u pitanju životi, vlade si ne mogu dopustiti ignoriranje dokaza. Mi moramo krenuti s pilot programima i razviti britansku verziju portugalskog modela," zaključuju u članku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.