Riva će biti potpuno blokirana, na Pride stiže 200 policajaca više nego lani!

SPLITSKI Gay Pride osiguravat će gotovo 900 policajaca, 200 više nego lani, doznaje Index. Sukladno tome, porast će i troškovi osiguranja parade. Lani su iznosili 720 tisuća kuna, ove godine cifra bi lako mogla dobaciti do punog milijuna!

Kako Index doznaje od Kristijana Petrica, bivšeg šefa splitsko-dalmatinske Hvidre, dosta branitelja je ogorčeno nastupom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegovom najavom kako će predvoditi paradu. Pitaju se, hoće li u Splitu za paradu biti angažirano više policije nego u ratu? Nikako im se ne sviđa ova demonstracija sile.

Posebna regulacija

Kako sada stoje stvari, splitskom se rivom u subotu neće moći slobodno hodati. Index doznaje kako će za pješake veći dio splitske rive biti blokiran. S donje strane šetnice, kraj mora, s prostora kojeg su lani okupirali nasilni homofobi, neće se uopće moći hodati. Tek će nešto bolja biti situacija s gornje strane, na štekatima brojnih kafića. Gosti će moći ući do nekog sata, no nakon početka parade, na Rivu se više neće moći. Samo van.

Blokade pred Svetim Franom i izlazom s Voćnog trga

Zasad se planira ograditi područje sve do ispod fontane pred crkvom Svetog Frane. To bi, nadaju se u MUP-u, trebalo biti dovoljno da na povorku ne polete predmeti kao lani. S druge strane, blokada će biti najvjerojatnije kod izlaza s Voćnog trga, što znači da će gotovo cijela riva biti pod posebnom regulacijom, odnosno, policijskom blokadom. 

Ne zna se još što će biti s binom, koja se sve do danas nalazila na mjestu na kojem su organizatori parade s visokim gostima iz europskog i hrvatskog političkog života naumili održati set govorancije. Bine više, dakle, nema, razmontirana je. Ako organizatori budu novu postavili, dočekat će ih Kerumovi redari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.