Roditelji djece s invaliditetom poručili Vladi: Istinu ne možete vječno zataškavati!

Foto: M.P.Š.

RODITELJI djece s invaliditetom, okupljeni na Facebook stranici "Pomozimo djeci s invaliditetom", uputili su otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske.

> "Dok se Vlada vozi u Audijima, invalidska kolica za djecu sami plaćamo, a daju nam jedne ortopedske cipele u 2 godine"

"Mislite li da su roditelji iz cijele Hrvatske došli u Zagreb zbog cipela i tri statusa roditelja njegovatelja?"

"Vlado Republike Hrvatske,

zar zaista mislite da ćete s nastavkom manipuliranja razlozima prosvjeda postići nešto? Mislite li da su roditelji iz cijele Hrvatske došli u Zagreb zbog cipela i tri statusa roditelja njegovatelja? Mislite li da itko od javnosti vjeruje u manipulacije podacima i Vaše isprazne floskule?

Cijela Istra se skupila u Puli. Preko stotinu obitelji došlo je da pokaže kako su dio nas.

U Zagreb su došli roditelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske. Metković, Dubrovnik, Omiš, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, Karlovac, Sisak, Petrinja, Čakovec, Koprivnica, Križevci, Osijek, Vukovar, Beli Manastir. Svi su bili na trgu. Svi su došli u ime desetke onih koji se očima, rukama, nogama ili ustima ne mogu služiti. Nas tristotinjak u ime nas par tisuća.

Split se probudio u 4 sata ujutro i desetke obitelji je po ružnim vremenskim uvjetima došlo na trg. Zbog cipela?

Mama i dječak iz Korčule nakon cijele noći puta smrzavali su se na snijegu u sred Zagreba. Zbog cipela?

"Ne spominjete da djeca do godine dana koja se rode s invaliditetom nemaju pravo na invalidninu, jer se nadate da neće dočekati prvu godinu i da ćete ih se riješiti na vrijeme"


Ne spominjete da se status roditelja njegovatelja nikada nije priznao nikome kom je dijete uključeno u bilo kakav vid školovanja ili rehabilitacije minut više od četiri sata.

Ne spominjete da status roditelja njegovatelja roditelji čekaju po 11 mjeseci. Da ste u novom zakonu o socijalnoj skrbi slučajno previdjeli zakonski rok rješavanja drugostupanjske odluke o odobravanju ili neodobravanju statusa. A u isto vrijeme nama dajete rok od 15 dana da dostavimo neki novi dokument u slučaju da Vama nije dovoljno trideset nalaza koje tražite za priznavanje statusa. I mi taj nalaz, primjerice od fizijatra, moramo imati u roku od petnaest dana i to u državi u kojoj se za pregled fizijatra čeka po četiri mjeseca.

Ne spominjete da djeca do godine dana koja se rode s invaliditetom nemaju pravo na invalidninu. Jer se nadate da neće dočekati prvu godinu i da ćete ih se riješiti na vrijeme. A ne da vam i ti postanu pijavice proračuna.

Ne spominjete da je većina naše djece rezultat Vašeg zdravstvenog sustava koji je katastrofalan. Da nam se djeca rađaju u neadekvatnim uvjetima i da se porodi vode od nestručnih doktora. Zaboravljate napomenuti koliko ste odšteta do sada isplatili za sve uništene živote.

A priča se po tamo nekim socijalno osviještenim skupovima da su prve tri godine najvažnije. Jesu, da. Ali samo u djece od koje znate da fizički možete dobiti robove Vaših radnih zakona i poreza.

Ne spominjete da mi gotovo pa nemamo rehabilitaciju i da za termine na fizikalnu terapiju u bolnici čekamo po par mjeseci. Valjda sve u svrhu cilja riješiti se djeteta do njegove treće godine života.

"Ne spominjete da ćete svoj djeci s najtežim invaliditetom nakon što im roditelji umru oduzimati cijelu invalidninu i nekretninu usput"

Ne spominjete da su se djeca s najtežim oblikom invaliditeta u Hrvatskoj rodila u dvije skupine. Skupinu koja može primati uvećani dječji doplatak do kraja svog i ovako najčešće kratkog i lošeg života jer su se rodili prije neke Vaše diskriminirajuće izmjene zakona, i skupinu iza tog zakona koja ima pravo na uvećani dječji samo do dvadeset sedme godine, a dalje mogu birati ili će magično ozdraviti ili će umrijeti jer nemaju sredstava od kojih će živjeti.

Ne spominjete da ćete svoj djeci s najtežim invaliditetom nakon što im roditelji umru oduzimati cijelu invalidninu i nekretninu usput pa tako te obitelji nemaju nikakve šanse da im drugo ili treće zdravo dijete ima gdje živjeti nakon smrti roditelja.


A tu djecu ćete strpati na psihijatrijska odjeljenja, u domove za osobe s mentalnim teškoćama i slične institucije kojima je razina skrbi kao u logoru, u kojima ćete ih šopati tabletama, iz kojih će vam bježati ili ćete ih pak ponovno slučajno otuširati vrelom vodom do opeklina najtežeg stupnja.

Ne spominjete da Vam je školski sustav u toliko katastrofalnom stanju da djeca s autizmom koja imaju priliku bit funkcionalna na kraju godine dobivaju diplomu za uspješno naučeno pranje ruku. Umjesto da podignete sustav koji će ih naučiti guliti krumpir ili prati suđe pa da sutra mogu biti pomoćnici u kuhinji a ne pijavice proračuna, kako nas od milja zovete.

"Zaboravljate na majku koja se prostituira kako bi svom djetetu s teškoćama priuštila osnovne terapije"

Zaboravili ste napomenuti da djeci s teškoćama u razvoju u slučaju da su mentalno sposobna pa završe srednju školu uzimate invalidninu jer su maturom pokazali da su sposobni. Niste im oduzeli kolica i učinili ih pokretnima s oduzimanjem invalidnine, samo ste im uskratili priliku da imaju sebi za novu košulju u slučaju da ih pak netko pozove na razgovor za posao. Jer su se duplo više trudili školovati se da ne postanu pijavice.


Zaboravljate spomenuti postotak suicida, razvoda, teških psihičkih problema u koje dovedete roditelje djece s teškoćama u razvoju nakon toliko godina borbe s birokracijom, zdravstvom i društvom.

Zaboravljate spomenuti količinu obitelji koje ste pretvorili u socijalne slučajeve samo zato što im dijete malo sporije hoda ili malo teže priča.

Zaboravljate na majku koja se prostituira kako bi svom djetetu s teškoćama priuštila osnovne terapije.

"Odvajate nas i krijete po zagrebačkim ulicama kao najveće kriminalce i državne neprijatelje"

Bojite se. Bojite nas se jer imamo sve činjenične podatke i preko naših života ukazujemo na istinu a ona je da je stanje katastrofalno.

Odvajate nas i krijete po zagrebačkim ulicama kao najveće kriminalce i državne neprijatelje. Krijete nas u i u malim ne obilježenim skupinama dovodite na trg kako se ne bi vidjelo da ti ljudi i djeca u kolicima idu prosvjedovati protiv Vlade. Bojite se izaći suočiti s nama jer znate da smo u pravu i da lažete, da nas ignorirate jer je istina ono što ne možete pobiti.

Šaljete kordone policije da nas slika i čuva kao najveće zločince. Ograđujete nas u torove i prijetite se zakonima.


Šaljete onoliko policije na običnu djecu u kolicima koja su mirno i dostojanstveno kakva jesu došla upozoriti na uništavanje njihovih prava na normalan život.

"Bojite se s razlogom"

Bojite se s razlogom. Nadam se da ste s trećim prosvjedom napokon shvatili da nećemo odustati.Svaki manipulator se boji istine.

Mi vam nismo predizborno obećanje. Vi se mijenjate a mi ostajemo. I na nama svoje političke bodove nećete ni dobivati ni kupovati. Naša se istina i naše dostojanstvo ne mogu kupiti ukidanjem PDV-a na kisik.

Možete pokušati manipulirati razlozima prosvjeda, možete pričati o cipelicama koliko god želite. Možete pokušavati uvjeriti javnost da su samo tri mame ostale bez statusa.

Ali istinu ne možete vječno zataškavati i kaos i diskriminaciju koju ste uveli više ne možete sakriti.

Jer naša djeca i osobe s invaliditetom imaju nas, da se izborimo za svakog pojedinačno.

Oni, i slijepi i gluhi i cerebralni i autistični, i epileptični i pokretni i nepokretni.

ONI su toga vrijedni!"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: Komunikacija s HZZO-om nikako ne može nazvati suradnjom

"Izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u emisiji HRT-a, Hrvatska uživo, g. Siniše Varge o `kontinuiranoj suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom`, u kontekstu u kojem je izrečena pruža pogrešnu sliku o odnosu, odnosno komunikaciji između Ureda pravobraniteljice i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u okviru djelokruga svoga rada a povodom pojedinih slučajeva kršenja prava osoba s invaliditetom u sustavu zdravstvenog osiguranja - upozorava HZZO na propuste u postupanju, a koji se najčešće odnose na donošenja odluka protivnih zakonu. Osim toga, pravobraniteljica predlaže HZZO-u poduzimanje mjera radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, a koje se najčešće odnose na pitanja ortopedskih pomagala ,fizikalne terapije u kući, medicinske rehabilitacije, i ostalih područja korištenja zdravstvene zaštite na temelju zdravstvenog osiguranja. Potrebno je naglasiti kako su sukladno Zakonu o pravobranitelju za osobe s invaliditetom tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne i fizičke osobe obvezne surađivati s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i na njezin zahtjev podnositi izvješća i odgovarati na upute te ju izvijestiti o poduzetom povodom njezinog prijedloga, upozorenja ili preporuke.

Direkcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u traženom roku dostavlja izvješća i odgovore pravobraniteljici, međutim ti odgovori se sastoje samo od navođenja zakonskih ili podzakonskih odredbi kojima je uređeno pojedino područje. Prema dosadašnjoj praksi HZZO ne razmatra prijedloge pravobraniteljice niti se izjašnjava o mogućem usvajanju prijedloga pravobraniteljice za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o pravobranitelju za osobe s invaliditetom ima ovlast sudjelovati u izradi nacrta prijedloga propisa i uobičajeno to čini na način da predlagatelju na njegovo traženje upućuje mišljenje na dostavljene propise. Iako je od HZZO-a više puta zatraženo dostaviti propise pravobraniteljici na mišljenje, ovakva praksa postupanja nije usvojena, pa pravobraniteljica za izmjenu pojedinog propisa (npr. pravilnika o ortopedskim pomagalima) dozna iz medija, odnosno kada je on već donesen, odnosno stupio je na snagu i nema daljnje mogućnosti utjecaja na njegove odredbe.

Pravobraniteljica je također u više navrata predlagala izmjene određenih propisa koje donosi HZZO, koji međutim nisu uvaženi. Tako primjerice kontinuirano predlažemo vraćanje mogućnosti izvanrednog odobravanja ortopedskih pomagala koja nisu na popisu HZZO-a, ali se do sada HZZO nije odredio prema našim prijedlozima.

Ovako opisana komunikacija između pravobraniteljice i HZZO-a nikako ne može nazvati suradnjom, već izvršavanjem minimalnih zakonskih obveza koje HZZO ima prema pravobraniteljici, odnosno njezinim upozorenjima, prijedlozima, obavijestima i preporukama", stoji u reagiranju kojeg potpisuje Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.