Router koji je trebao omogućiti anonimno surfanje povučen s Kickstartera

Screenshot: Kickstarter

FINANCIRANJE routera osmišljenog s ciljem da omogući anonimnu aktivnost na internetu prekinuto je nakon što su zaljubljenici u tehnologiju postavili niz pitanja na koje pokretač projekta nije ponudio prihvatljive odgovore.

Mediji su zabilježili upečatljivu premijeru Anonaboxa na Kickstarteru zbog činjenice da je on u samo pet dana podržan s više od pola milijuna dolara. Zajedno s medijskom, projekt je izazvao pažnju stručne javnosti koja je upozorila na niz nedorečenosti u prezentaciji plana.

Zabrinutost oko sigurnosti  


Začetnik projekta August Germar u promotivnim materijalima tvrdi da se njegov Anonabox na internet spaja preko mreže Tor, koja skriva čitav niz informacija o korisniku, uključujući IP adresu, posjećene stranice i druge tragove koje ostavlja uobičajeno surfanje. Servis se može koristiti za anonimne razgovore, razmjenu pošiljaka ili izbjegavanje cenzure.

Nakon što je objavljena vijest o strelovitom prikupljanju novca, na društvenim mrežama je krenula polemika u kojoj su ljudi primijetili da sličan hardver već postoji na tržištu. Uskoro su se pojavile i slike koje otkrivaju da je prototip Anonaboxa vrlo sličan uređaju kojeg nudi jedan kineski proizvođač elektronike.

Ljubitelji tehnologije su propitkivali i tvrdnju da je Anonabox open source projekt, budući da je Germar s javnošću podijelio tek kratke i nedorečene dijelove koda. Konačno, stručnjaci su ukazali i na potencijalne rupe u sigurnosti koje kompromitiraju uređaj.

Kršenje pravila

Suočen s kritikama, Kickstarter je odlučio suspendirati projekt i pobrinuo se da novac ne bude proslijeđen Germaru.

U elektroničkoj pošti poslanoj ljudima koji su podržali Anonabox, Kickstarter piše da je "revizija projekta otkrila dokaze o kršenju pravila." Između ostaloga, piše u poruci čiji sadržaj prenosi Wired, zabranjena je "ponuda kupljenih proizvoda i tvrdnja da ste ih sami izradili," "prezentacija tuđeg rada kao svojega" i "pogrešno predstavljanje ili prešućivanje relevantnih činjenica o projektu ili njegovom tvorcu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.