Rusija bi za šest mjeseci mogla pokrenuti nacionalni sustav plaćanja

Foto: scx.hu

RUSIJA bi nakon prilagodbe zakonodavstva mogla pokrenuti vlastiti nacionalni sustav plaćanja karticama, rekao je direktor Sberbanke, German Gref, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi Reuters.

Ruski dužnosnici rekli su da će stvoriti vlastiti nacionalni sustav plaćanja nakon uvođenja američkih sankcija protiv nekih ruskih biznismena i nakon što su Visa i Mastercard ograničile pristup svojim servisima preko četiri ruske banke.

Razgovarali smo o tom problemu na sastanku u Centralnoj banci. To zahtjeva brojne zakonodavne promjene koje se mogu vrlo brzo ispraviti. Trebat će nam dva do šest mjeseci da pokrenemo nacionalni sustav plaćanja nakon što se donesu izmjene zakona", rekao je direktor Sberbanke.

Gref je dodao da je ta banka s ostalim bankama počela radove na izradi tzv. lokalnog hostinga, kada sve banke međusobno zatvaraju platne sisteme i mogu unutar zemlje operirati same. Napominje da Sberbank neće kontrolirati poslovanje nego će to raditi kompanija koja će voditi brigu o svim bankarskim transakcijama.