Rusija nudi Ukrajini popust na plin od 100 dolara: "To je naša dobra volja"

Foto: FaH

RUSIJA bi mogla Ukrajini ponuditi popust na plin od sto američkih dolara na tisuću prostornih metara, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev iznoseći stajalište Moskve uoči plinskih pregovora u Bruxellesu.

Rusija i Ukrajina postigle su prošle godine uz posredovanje EU-a dogovor oko "zimskog plina" koji je uključivao popust od 100 dolara. Sporazum istječe 31. ožujka i Ukrajina, tranzitna zemlja za oko 40 posto ruskog plina u Europu, vratit će se na izvorni ugovor iz 2009.

Rusija, EU i Ukrajina trebali bi o novom sporazumu razgovarati 20. ožujka.

"Što se popusta tiče, daje ga vlada i on je naša dobra volja. Mogli bi ponuditi popust koji odgovara iznosu naše izvozne carine i ništa više od toga", rekao je Medvedev.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je prošlog tjedna da bi maksimalni popust za Kijev bio 100 dolara, ako cijena plina u drugom kvartalu bude 300 dolara za tisuću prostornih metara ili veća. Bude li cijena niža, popust neće biti veći od 30 posto cijene. Cijena plina u drugom kvartalu mogla bi iznositi između 350 i 360 dolara bez popusta, rekao je Novak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.