SAD bi uskoro mogle zadesiti erupcije vulkana



ZNANSTVENICI već odavno znaju da se ispod impresivnih krajolika Doline smrti i Nacionalnog parka Yellowstone nalaze bazeni magme te da pod odgovarajućim uvjetima može doći do eksplozivnih erupcija.  Nova istraživanja međutim mijenjaju znanje znanstvenika o periodima erupcija. Znanstvenici očekuju skore erupcije velikih vulkana, stoga pojačavanju nadgledanje bazena magme kako bi u slučaju erupcije mogli pravovremeno reagirati s ciljem što manjeg broja žrtava. 

Mogao bi se opet probuditi

U posljednje vrijeme objavljena su dva znanstvena rada koja su promijenila percepciju erupcija vulkana. Jedan od njih bavi se vulkanom u Dolini smrti za koji se smatralo da je posljednji put eruptirao prije 10 000 godina, te pokazao da je zapravo posljednji put eruptirao prije tek 800 godina, te bi se uskoro mogao ponovno probuditi.


Drugi rad bavi se Caldera vulkanima što su vulkani u obliku kotla koji su nastali urušavanjem okolne zemlje usred vulkanske erupcije. Jedan od takvih vulkana nalazi se ispod jezera Krater u Oregonu. Postoji mogućnost da bi se taj vulkan mogao probuditi unutar nekoliko desetljeća, što je dosta različito od dosadašnjeg uvriježenog mišljenja da bi se taj vulkan mogao ponovno probuditi tek za nekoliko tisuća godina, prenosi USA Today.

Voda svega 152 metra ispod kratera

Na erupcije se gleda kao na duge periode neaktivnosti isprekidane aktivnošću koja traje po nekoliko godina.

Dosad se smatralo da se erupcija vulkana u Dolini smrti može dogoditi samo ako je klima vlažna. Kako je klima u Dolini smrti izrazito suha, znanstvenici nisu brinuli o toj erupciji. Međutim, novi podatci pokazuju da je voda u krateru svega 152 metra ispod površine kratera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.