SAD i četiri europske zemlje pozvale na okončanje nasilja u Libiji

Foto: Hina

SAD I ČETIRI europske zemlje zajednički su pozvale u subotu na okončanje nasilja u Libiji.

Vlade Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a u zajedničkom priopćenju navode kako se "slažu da nema vojnog rješenja za libijsku krizu", izražavajući razočarenje jer nije poštivan poziv na prekid sukoba.

Deseci ljudi su ubijeni u Bengaziju u borbama proteklih dana između islamističkih oružanih skupina, uključujući skupinu Ansar Ašarija, i provladinih snaga na čelu s bivšim generalom Kalifom Haftarom koji je počeo ofenzivu u srijedu.

U zajedničkom priopćenju izražava se zabrinutost zbog Haftarove ofenzive i navodi da "borbu protiv terorističkih organizacija mogu na održivi način provoditi samo redovite oružane snage pod kontrolom središnje vlasti".

Libija nije uspjela izgraditi državne snage sigurnosti i razoružati bivše pobunjenike koji su pomogli ukloniti Moamera Gadafija, koji je vladao zemljom 42 godina, sve do pada 2011. godine.

SAD i europski saveznici osudili su i skupinu Ansar Ašarija poručujući da je "libijska teško izborena sloboda ugrožena ako se libijskim i međunarodnim terorističkim skupinama dozvoli koristiti Libiju kao sigurno utočište".

U izjavi se prijeti sankcijama osobama koje "prijete miru, stabilnosti i sigurnosti Libije te ometaju ili ugrožavaju politički proces".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.