SAD nakon smrtne kazne Mursiju: Egipat vodi totalni rat protiv islamista

Foto: FAH

SJEDINJENE Države su u nedjelju rekle da su "iskreno zabrinute" nakon izricanja smrtne presude bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju koja, ocjenjuju stručnjaci, svjedoči o "totalnom ratu" vlasti protiv islamističkog Muslimanskog bratstva.

Bivši predsjednik, kojega je vojska svrgnula u srpnju 2013. i stotinjak suoptuženika osuđeni su u subotu na smrtnu kaznu zbog umiješanosti u masovni bijeg iz zatvora i u napade na policiju tijekom pobune 2011. kojom je srušen Hosni Mubarak.

SAD, stari saveznik Kaira koji ipak redovito kritizira progon Mursijevih pristaša, rekao je da je "iskreno zabrinut" tom presudom.

SAD: Uvijek smo se protivili masovnim suđenjima

"Uvijek smo se protivili masovnim suđenjima i masovnim osudama koji se kose s međunarodnim obvezama Egipta i s poštovanjem zakona", rekao je američki diplomat koji je htio ostati anoniman.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je međunarodne reakcije nazivajući ih "neprihvatljivim upletanjem u unutarnja pitanja".

U mjesecima pošto je Abdel Fatah al Sisi svrgnuo Mursija i bio izabran za predsjednika, više od 1400 prosvjednika - uglavnom islamista - ubijeno je a barem 15.000 ljudi je zatvoreno. Stotine su nakon toga osuđene na smrt u masovnim suđenjima po kratkom postupku koje je UN ocijenio "neviđenima u novijoj svjetskoj povijesti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.