SAD nameće cenzuru interneta: Procurio nacrt Ugovora o transpacifičkom partnerstvu

Screenshot: YouTube

UGOVOR o transpacifičkome partnerstvu (TPP) trebao bi biti najobuhvatniji ugovor o slobodnoj trgovini u povijesti. Iz prijašnjih nacrta koji su dospjeli u javnost, zna se kako će zemlje koje budu potpisnice ugovora biti podložne mnogo strožim propisima i zakonima o zaštiti intelektualnoga vlasništva, u odnosu na zakonsku regulativu koja postoji u okviru nacionalnih zakona, piše Open Media.


Nova pravila koja bi TPP nametnuo zemljama potpisnicama odnosila bi se na kriminalizaciju velikog broja online aktivnosti te bi zadirala duboko u privatnost građana, smanjujući pritom mogućnosti interpersonalne komunikacije i interakcije na internetu.

Dvanaest zemalja raspravljat će ovoga tjedna o TPP-u

Ovoga tjedna 12 zemalja koje pregovaraju oko TPP-a sastaju se u Aziji kako bi raspravili o predloženome nacrtu. Pregovori i dokumenti vezani uz TPP klasificirani su kao tajni.

SAD koristi svoj utjecaj kako bi manje zemlje natjerao na prihvaćanje cenzuriranoga interneta, piše Open Media.

Michael Geist, kanadski profesor prava, ističe kako SAD nailazi na veći broj problema prilikom nametanja nekih prijedloga o zaštiti intelektualnog vlasništva, prenosi The Register.

SAD usamljen u pokušajima nametanje cenzure

"SAD ostaje poprilično usamljen u svojim pokušajima da nadjača zakone o patentima i intelektualnom vlasništvu koji postoje diljem svijeta", piše Geist.

WikiLeaks objavio je nacrt poglavlja Transpacifičkog partnerstva koji se odnosi na intelektualno vlasništvo, a u nacrtu se ostvaruju neki od najgorih strahova svih onih koji zagovaraju "slobodu" interneta, prenosi Open Media.

Tužno je da ovako bitne stvari doznajemo putem curenja dokumenata

"Tužno je da, ponovno, Kanađani i ostatak javnosti o ovako bitnim pitanjima moraju biti informirani putem nacrta dokumenata koji su "procurili", umjesto da ih se informira kroz demokratske prakse komunikacije i kroz službene i institucionalne kanale", rekla je Meghan Sali, koordinatorica kampanje za organizaciju Open Media.

"Nacrt poglavlja TPP-a o intelektualnom vlasništvu koju je objavio WikiLeaks je dug, kompleksan dokument koji za cilj ima monopolizirati znanje, uključujući nametanje okvira patenata, licenci i rigorozne zaštite intelektualnog vlasništva na podatke vezane uz nove lijekove, cjepiva i kemijske proizvode koji se koriste u sektoru poljoprivrede", piše James Love za Knowledge Ecology International.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.