SAD špijunira EU?! "Ako je to točno, prešli su svaku mjeru!"

Foto: Guliver Image/Getty Images

PITANJE koje si postavljaju vlade diljem svijeta postalo je aktualno i u Europskoj Uniji: znaju li Amerikanci naše povjerljive informacije?

Sumnje koje su se pojavile u njemačkom tjedniku Der Spiegelu, koji tvrdi da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) hakirala računala EU ureda i tako si priskrbila pristup povjerljivim informacijama, izazvale su žestoke reakcije europskih političkih krugova.

Mogućnost da su američka arogancija i paranoja dosegle toliku razinu da se špijuniraju i najbliži saveznici mogla bi dovesti do novih rasprava između SAD-a i EU-a.

"Ukoliko su medijski navodi točni, sve to podsjeća na neprijateljsku situaciju tijekom Hladnog rata. Ne mogu niti pomisliti da nas naši prijatelji u SAD-u vide kao prijetnju", Reuters prenosi izjavu njemačke Ministrice pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger koja dodaje da takav oblik nadzora nema veze s borbom protiv terorizma.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz izjavio je za Francuski radio da su SAD možda prešle svaku granicu: "Uvijek sam vjerovao da diktatori i autoritarne vlasti prisluškuju...no da nam to rade saveznici, prijatelji, to je šokantno. Naravno, ukoliko se radi o istini."

Na optužbe je nejasno odgovorio američki državni tajnik John Kerry podsjetivši da "svaka svjetska zemlja koja sudjeluje u međunarodnim poslovima poduzima sve da zaštiti svoju sigurnost te da mnoge informacije mogu biti od koristi." Dodao je da je "prikupljanje informacija" praksa mnogih zemalja.

Kerry je na konferenciji za novinare također potvrdio da je novonastali problem bio predmet rasprave sastanka na Brunejima gdje je odgovore od SAD-a zatražila visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton, no nije se htio jasnije izjasniti dok, kako kaže, ne razmotri detalje novinskih optužbi.         

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.