SDF: Sudovi provode diskriminaciju prema pripadnicima srpske nacionalnosti

Foto: ICTY (Arhiva)

SRPSKI demokratski forum upozorio je da sudovi u hrvatskoj provode diskriminaciju prema pripadnicima srpske nacionalnosti. Riječ je o slučajevima razvrgnuća ugovora o zamjeni nekretnina sklopljenih u ratu te o presudama za naknadu štete i pokretanju ovrhe nad ljudima koji ne stanuju u kućama koje je država obnovila. Čelnik SDF-a Veljko Džakula navodi da sudovi odbacuju samo ugovore o zamjeni koji idu na štetu Hrvatima te poziva na Aneks G Međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije prema kojem su svi ugovori o zamjeni ugovorenoj pod prisilom nevažeći.

"Mi smatramo da ovakvo ponašanje hrvatskog pravosuđa nije prihvatljivo i da ono krši građanska i ljudska prava na etničkoj osnovi i da se to mora zaustaviti, a aneks početi primjenjivati kao međunarodni sporazum", kaže Džakula.

U znak podrške Konferenciji za novinare Srpskog demokratskog foruma pridružio se i nezavisni analitičar Žarko Puhovski, ali je istaknuo da nije potrebno posebno se pozivati na Aneks G Međunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije jer je ono što on propisuje sadržano i u hrvatskim zakonima. Ipak je ukazao na problem, kako kaže, diskriminacije u pravosuđu.

"Srpski demokratski forum i svi koji smo s njim smo se sada jako izložili zbog ovoga što smo rekli. I zato ponavljam: Dajte nam jedan slučaj s Hrvatima i mi moramo šutjeti i reći to nije etnička stvar ili neka druga. Tog slučaja po svemu što mi znamo nema", izjavio je Puhovski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.