SDP, HDZ i Savez za Hrvatsku šalju SMS-ove, mailove i zovu birače

Foto: FAH

PRIMJEDBE građana GONG-u o tijeku izbornog dana do 11 sati odnose se na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri te agitiranje pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju.

Bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojećem obliku, GONG apelira na kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe, s obzirom na neanonimne dojave građana o:

slanju sms-a biračima (HDZ, Savez za Hrvatsku)
pozivima biračima (SDP)
slanje mailova biračima (HDZ)

reklamiranju na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a)
dijeljenje letaka (Savez za Hrvatsku).

GONG poziva birače da koristeći mogućnost preferencijalnog glasanja ostvare svoje biračko pravo. Stoga, s obzirom na dojave o nedovoljnoj educiranosti pojedinih biračkih odbora u pogledu davanja uputa biračima kako iskoristiti preferencijski glas, GONG podsjeća birače da je valjan glas za kandidata, čak i ako birači ne zaokruže listu.

Budući da je GONG zaprimio nekoliko dojava o agitiranju dijela promatrača HDZ-a u Zagrebu, podsjeća registrirane promatrače na njihova prava i dužnosti, između ostalog da ne smiju popisivati imena izašlih birača, agitirati za određenu političku opciju te ometati rad izbornih tijela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.