SDP-ova matematika: Rađenović objašnjava kako je deficit "skočio" za šest milijardi kuna

Foto: FAH

PRIJE samo par mjeseci, u siječnju ove godine, ministar financija Boris Lalovac uvjeravao je javnost da je proračunski deficit za 2014. godinu iznosio nešto manje od 13 milijardi kuna. Državni zavod za statistiku jučer je iznio puno veće brojke - deficit proračuna iznosi gotovo 19 milijardi kuna.

Na koji način je došlo do ovolike diskrepancije, u emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju objasnio je SDP-ovac Igor Rađenović, pomoćnik ministra financija. Tvrdi da se radi o drugačijoj metodologiji izračuna.

"Kada bi po ovoj metodologiji računali deficit za prethodne godine, onda bi deficit za 2011. iznosio 25,5 milijardi kuna", kaže Rađenović i dodaje da je po nacionalnoj metodologiji deficit i dalje oko 12 milijardi kuna.

Ivan Šuker, bivši ministar financija, iskoristio je priliku da još jednom napadne SDP-ovu vlast. Tvrdi da aktualna vlada nije provela strukturne reforme koje je obećala.

"Nije strukturna reforma samo da nekome sasiječete plaću. U mirovine ne možemo dirati, ali imamo druge proračunske potrošače koji previše troše i njima se treba pozabaviti", kaže Šuker, koji tvrdi da Vlada već tri i pol godine samo podiže poreze.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.