SDP se urušava iznutra

Foto: Facebook / SDP

IZBORI za predsjednika zagrebačkog SDP-a puno su više od obične unutarstranačke kampanje. U narednih tri tjedna vodit će se bitka za budućnost stranke. Prvi krug unutarstranačkih izbora u zagrebačkom SDP-u zakazan je za 20. listopada. Eventualni drugi krug održat će se 27. listopada.

Članovi SDP-a u Zagrebu birat će između tri kandidata - Davora Bernardića, Miranda Mrsića i Gordana Marasa. Kampanja je u punom jeku, a u nju su se uključili najutjecajniji SDP-ovci ne samo iz Zagreba, već i iz ostatka Hrvatske. Razlog je jasan: SDP-ovci u Zagrebu zapravo izlaze na stranački referendum o Zoranu Milanoviću.

Koalicija za rušenje Milanovića

Predsjedniku SDP-a izuzetno je stalo da Bernardić ne ostane na funkciji predsjednika zagrebačke stranačke organizacije. Animozitet prema Bernardiću Milanović nikad nije skrivao. Nedavno ga je eliminirao iz utrke za gradonačelnika Zagreba, postavivši za kandidata Rajka Ostojića. Sada mu predbacuje da unutarstranačku kampanju vodi propagandom usmjerenom protiv Vlade RH.

Iako je dobar dio stranačkih glavešina na Milanovićevoj strani, Bernardić i dalje ima svoje saveznike u vrhu stranke. Otvoreno ga podržava upravo Ostojić, koji spada među popularnije ministre u Milanovićevoj vladi. Ministar zdravlja ima dobar razlog da se suprotstavi Milanoviću; stranački kuloari već odavno šuškaju kako Milanović upravo Ostojića doživljava kao najopasnijeg protivnika u nekoj budućoj utrci za šefa stranke.


Bernardić i Ostojić tako bi mogli, zajedno sa Zlatkom Komadinom i Željkom Antunović, koji također podržavaju mladog zagrebačkog SDP-ovca, uskoro činiti koaliciju za detroniziranje Zorana Milanovića. A to će im biti puno lakše ako Bernardić zadrži kontrolu nad najvećom i najvažnijom stranačkom organizacijom.

Maras protiv Mrsića

Milanović za sada ne želi otvoreno kazati tko je njegov kandidat za šefa zagrebačkog SDP-a. No, sve ukazuje da bi premijer bio najzadovoljniji pobjedom Miranda Mrsića. Ministar rada ima snažno zaleđe jer ga osim Milanovića podupire i dugogodišnji prijatelj Ivo Josipović. Leđa Mrsiću drži i Slavko Linić, koji zajedno s njim zadnjih dana hoda po tribinama i odgovara na pitanja zagrebačkih SDP-ovaca.

Činjenica da je Linić otvoreno podržao Mrsića sasvim je sigurno trn u oku Gordanu Marasu. Možda upravo u tome treba tražiti razloge Marasovog ovotjednog okršaja s Linićem. Ministar poduzetništva i obrta, naime, nije ni znao da Linićeva Porezna uprava kreće u prisilnu naplatu poreznih dugovanja zbog čega bi tisuće obrtnika i malih poduzetnika mogle završiti u blokadi. Otvoreno se Maras suprotstavio takvoj ideji, traživši da se ne blokiraju obrtnici koji su dužni manje od 10.000 kuna. Liniću to nije sjelo; Marasa je otvoreno poklopio izjavom da nikakvi cenzusi ne postoje i da se porezi moraju plaćati.

Zakon šutnje

Iz svega priloženog jasno je da je utrka za šefa zagrebačkog SDP-a prilično razjedinila stranku. U tom kontekstu puno je lakše shvatiti još neke recentne događaje u SDP-u, poput izbacivanja Aleksandre Kolarić i istupanja Olge Muratti. Kolarić je iz SDP-a isključena zbog verbalnog delikta, zato što je članove stranke pozvala na pobunu protiv Milanovića.

Vrlo su slične razloge za napuštanje SDP-a imala je i Muratti, koja je u stranci bila od samih njenih početaka. Stranačku iskaznicu Muratti je vratila nakon što je raspušten dubrovački SDP, i to navodno zato što članovi nisu željeli podržati Milanovićevog kandidata za predsjednika gradskog ogranka. Po izlasku iz stranke poručila je gotovo istu stvar kao i Kolarić: članove SDP-a pozvala je da otvoreno i javno progovore o Milanovićevoj unutarstranačkoj strahovladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.