SDP za ćirilicu u Vukovaru, a u Splitu "za dom spremni"?!

Foto: Vojko Bašić/Cropix

OVIH DANA Ivo Baldasar, kandidat SDP-a za splitskog gradonačelnika, obilazi kvartove i druži se s biračima. 

Tradicionalni birači SDP-a malo su stariji građani. Vidjelo se to i na skupu u hotelu Park s kandidatima liste za EU parlament. Vjerojatno su došli svi koji su preživjeli Sutjesku i Neretvu. Prosjek godina bio je 75! Djelovalo je nestvarno. Toliki nesrazmjer u godinama između onih koji biraju i onih koji su birani.

Šef SDP-a Milanović, ministri Grčić i Bauk, nitko još nije prešao ni pedesetu, a neki ni četrdesetu. Simpatizera njihovih godina u Parku nije bilo, možda su se dali pobrojiti na prste jedne ruke. Ili su to ipak bili samo lokalni stranački uhljebi? Tko će ga znati?

Baja 90-ih jedva glavu spasio, a sada želi spomenik Tuđmanu?!

U svakom slučaju, teško da SDP nije svjestan tko mu daje glasove. Čude, stoga, posljednja zbivanja u splitskom Gradskom vijeću. Nema ni mjesec dana da je šef splitskog SDP-a i saborski zastupnik Marin Jurjević Baja u Slobodnoj Dalmaciji opisao kako mu je jedva glava na ramenima ostala početkom 90-ih, a onda svi SDP-ovci složno dignu ruke za spomenik Franji Tuđmanu?!

Ako je Baja, po vlastitim izjavama, tih godina jedva izbjegao likvidaciju, zbog čega želi da se digne spomenik predsjedniku za čijeg mu se mandata događalo to što se događalo? A znamo, opet po njegovim izjavama, da je SDP-ovcima u Splitu bilo toliko loše da su morali osnovati firmu za uvoz-izvoz i poslovati s Kerumom kako bi nekako preživjeli.

Drugo lice Splita i Markovina pravi su ljevičari, a ne SDP

Ako je već sve to tako bilo, zbog čega Baja i njegovi "pioniri" dižu ruku za Tuđmana? Očekuju li to od njih njihovi birači? Nekima među njima u Splitu su za vrijeme Tuđmana dignuti poslovni objekti u zrak, a počinitelje Mladen Bajić nikada nije pronašao i procesuirao. Do dana današnjeg. Ono što se sudilo, otišlo je u zastaru. Ali zato Bajić nije kriv. Kriv je sud...

Upravo je dizanje SDP-ovih ruku za Tuđmana, ponukalo istinsku ljevicu, listu Drugo lice Splita i Dragana Markovinu, kandidata za gradonačelnika, da pokrenu peticiju protiv spomenika kako bi pokazali da u Splitu postoje građani koji nemaju svoje predstavnike u predstavničkom tijelu lokalne uprave. Markovina kaže da je SDP izdao socijaldemokraciju, slizao se s krupnim kapitalom i ne predstavlja apsolutno nikakvu lijevicu u Hrvatskoj. Evo, vidimo da su u Splitu čak značajno skrenuli udesno.

SDP želi spomenik za one koji slave 10. travnja, Pavelića i Jasenovac

Da su Markovina i stari partizani iz hotela Park vidjeli tek što se jučer dogodilo na koncu sjednice Gradskog vijeća. SDP-ovac Gojko Čepo, tek koju godinu mlađi od svojih stranačkih šefova, tako se gorljivo zauzeo za spomenik IX. bojni HOS-a Rafael vitez Boban, koja je jučer izvršila svoje tradicionalno postrojavanje na Lovrincu na prigodni 10. travanj. Datum nikako nije slučajno izabran  jer su pripadnici redoviti na misi za blagopočivajućeg poglavnika Antu Pavelića. Slave Pavelića jer smatraju da je veliki Hrvat, a za Jasenovac kažu da je bila bolnica otvorenog tipa u kojoj su nastradali samo neizlječivi bolesnici i dokazani neprijatelji hrvatske države.

Za takve SDP u Splitu diže ruku? Znaju li Milanović i Bauk što im njihovi rade? Što se želi s ćirilicom u Vukovaru kada se ovakve stvari događaju u Splitu? Kako se takav politički stav uklapa u mentalni sklop partizana i skojevaca iz hotela Park, vjernih SDP-ovih glasača? Da njihovi žele ne spomen obilježje, nego spomenik štovaocima Ante Pavelića i Nezavisne države Hrvatske?

Čepo, Thompson i ustaški bećarac

Od Čepe ovako nešto ne iznenađuje, s obzirom da su se mediji prije pet, šest godina naširoko raspisali kako je prilikom nekakve stranačke ekskurzije u Španjolsku u autobusu punim glasom zapjevao "ustaški bećarac", radi čije je izvedbe Thompson bio toliko kritiziran. Thompson se mora pravdati, a Čepo diže ruku za Rafaela viteza Bobana i one što Jasenovac vide kao lječilište, a ne gubilište?!

Neka SDP radi što hoće, imaju pravo dignuti ruku za koga hoće pa i za poglavnika, samo onda neka ne varaju svoje birače s terase hotela Park. Tamo im prodaju jednu priču, a u Gradskom vijeću Splita ponašaju se po sasvim drugom modelu.

Pošast na Bačvicama, SDP-ovci u vrućici?

Moguće da je došlo do nekakve pošasti u stranci s Bačvica. Pa je vrućica sve obuzela i više ne znaju što rade. To bi dijelom moglo objasniti ovu shizofreničnu političku platformu. A možda se trude iz nekog razloga napraviti i što gori rezultat na izborima za mjesec dana.

U Splitu, naime, nema tog desničara i zakletog katolika koji bi pod bilo kakvim uvjetima mogao dati glas SDP-u. Time je i ova njihova politika ulizivanja desnom centru s Tuđmanom i Rafaelom potpuno promašena. Ruka dolje bila bi puno konstruktivnija za njihove birače, a pravo rečeno, napravili bi uslugu i onima koji ta obilježja dižu.

SDP-ovci u Splitu tope svoje biračko tijelo?!

Kada znamo da je splitski SDP protekle četiri godine u Splitu bio oporba samo na papiru, jer su u gradskim tvrtkama zapošljavani sinovi, nećaci te ostala rodbina istaknutih dužnosnika stranke Zorana Milanovića, ta politika imala bi nekakvog smisla. Ovako, nema. U moru prilika, što je moto Baldasarove kampanje, utopit će se, čini se, prvo tradicionalno SDP-ovo biračko tijelo. Kako kane dalje, ostaje vidjeti... Vjerojatno uz tradicionalni pozdrav: "Za Dom..."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.