SIPA uhitila Đorđa Ristanića osumnjičenog za ratne zločine u Brčkom

Foto: gov.ba

PRIPADNICI policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH uhitili su u četvrtak u Brčkom Đorđa Ristanića, ratnog predsjednika Srpske demokratske stranke i kriznog predsjedništva u Brčkom jer ga Državno odvjetništvo te zemlje tereti za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva u predmetu koji je ranije preuzet iz haaškog tužiteljstva.

Kako je priopćeno iz Državnog odvjetništva, Ristanić (1957) je pod istragom Državnog odvjetništva BiH i osumnjičen je da je kao predsjednik ratnog predsjedništva općine Brčko, tijekom 1992. godine, zajedno s drugim članovima, te policije i vojske, planirao, nalagao i poticao progon nesrpskog stanovništva na tom području.

Državno odvjetništvo ga sumnjiči da je počinio kazneno djelo zločine protiv čovječnosti. Pojašnjava se da se radi o predmetu u kojem je istraga započeta u Tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan državnom odvjetniku koji će ga ispitati, te nakon toga odlučiti o određivanju pritvora ili mjera zabrane kretanja.

Nekadašnji šef Ratnog predsjedništva u Brčkom je svjedočio i na haaškom suđenju bivšem ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i teške ratne zločine. Ristanić je posvjedočio da nije mogao utjecati na rad policije i paravojnih jedinica na početku rata u Brčkom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.