Sabor danas o Vladinu prijedlogu fiksiranja tečaja franka

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici i danas će imati priliku reći svoje o fiksiranju tečaja švicarskog franka. Pred njih dolaze žurne izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju što ih je predložila Vlada. Zakonu nisu sklone banke, a guverner HNB-a poručuje da mjera znači gubitak od oko 400 milijuna kuna.

Danima dužnike s valutulom klauzulom u švicarskim francima muči tečaj. Rastu u nebo odlučno se suprostavila Vlada Zorana Milanovića i odlučila tečaj franka zamrznuti na 6 kuna i 39 lipa.

Odobravanje građana

Na užas Udruge banaka koja ima svoje prijedloge, ali na svekoliko odobravanje građana, udruga pa čak i sindikata. Ipak, svima je jasno da se mora naći trajno rješenje, A modele će, obećao je ministar financija Boris Lalovac, ponuditi narednih mjeseci.

Rješenje bi bilo pretvaranje kredita u popularno zvanim švicarcima u one vezane uz kunu ili možda euro. No, moralo se djelovati odmah i zato će danas zastupnici o zamrzavanju tečaja kao privremenoj mjeri.

Banke prijete tužbama

Banke već prijete tužbama. A hrvatska Vlada zainteresirana je za rješenja koja je ponudila Mađarska, ali i Poljska, odnosno one EU članice koje su se uhvatile u koštac s istim problemom.

Jučer je na Odboru za financije s 11 glasova za poduprt Vladin prijedlog. Protiv je bila Martina Dalić, a HDZ-ov Ivan Šuker dao je zeleno svjetlo, iako je nejasno kako će HDZ glasati u petak. I oni su, poručuju, za cjelovito rješenje kako bi se pomoglo građanima.

"Vidjeli smo da danas i Poljska i Rumunjska nude različita rješenja mi smo u kontaktu sa svima njima, znači nismo tražili samo od Mađarske. Vidjet ćemo u kojem smjeru krenuti. Bitno je da će Vlada aktivno biti uključena u dugoročno rješavanje ovog problema", rekao je ministar financija Boris Lalovac.

HNB protiv mađarskog modela

"Čemu inzistirati na zakonu, da smo mi predložili da nešto što je pola lošije i jeftinije za banke, potpuno isti trošak i mi smo inzistirali da se u tri mjeseca nađe trajno rješenje. Nije mi jasno zašto inzistirati na zakonu što normalno otvara samo mogućnost da banke, ali i drugi dužnici i građani pokušaju istjerati pravdu preko raznih sudova", rekao je šef udruge banaka Zoran Bohaček.

Sabor bi već sutra trebao potvrditi izmjene zakona. Javnosti se obratio guverner HNB-a Boris Vujčić te je poručio da banke ne zarađuju na tečaju franka, a vladin prijedlog o zamrzavanju tečaja prouzročit će gubitke bankama.

"Značio bi po našoj procjeni gubitak banaka za oko 400 milijuna kuna", rekao je Vujčić. HNB se protivi uvođenju mađarskog modela.

"Primjena mađarskog modela u slučaju Hrvatske značila bi izuzetno visok pad međunarodnih pričuva za preko 70 posto, drugim riječima međunarodne pričive HNB-a smanjile bi se ispod 3 milijarde eura", rekao je guverner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.